1.370.536.875 kinesere

Nu bor halvdelen af kineserne i byen

Kina ændrer i denne tid status fra et samfund domineret af folk på landet til et samfund domineret af byboere. Beijing, 2010. (Foto: Gert Holmgaard Nielsen)

Den seneste kinesiske folketælling fandt sted i efteråret sidste år. Det har taget lidt tid at tygge på alle resultaterne og få overblik over de store tal, men i går blev resultatet offentliggjort: Den 1. november 2010 boede der alt i alt ikke mindre end én milliard trehundredehalvfjerds millioner femhundredeseksogtredive tusind ottehundredefemoghalvfjerds mennesker i Kina.

Altså i runde tal: 1,37 milliarder mennesker. Ved sidste folketælling i 2000 var der 1,27 milliarder kinesere. Med andre ord er der kommet 100 millioner flere kinesere til på et enkelt tiår. Det svarer til knap to gange Englands befolkning og omkring en tredjedel af USA’s.

Og halvdelen af befolkningen boede ved folketællingen i november i byen. Næsten. Helt nøjagtigt 49,7 procent af dem boede i byen mod kun 36,1 procent for kun ti år siden. Det er en voldsom og meget hurtig forandring af samfundet, og mon ikke de sidste o,3 procent allerede er flyttet med siden folketællingen, så vi kan sige, at halvdelen af alle kinesere nu er byboere?

Den kinesiske regering har i mange år satset målrettet på at få hævet uddannelsesniveauet i befolkningen. Det er i den grad lykkedes. Baotou, 2009. (Foto: Gert Holmgaard Nielsen)

Færre unge, flere med uddannelse
Den nye folketælling afslører flere markante forandringer: I 2000 var omtrent hver tiende borger i Kina over 60 år. I dag er det kun hver ottende. 16,6 procent af befolkningen er 14 år eller yngre. For ti år siden var det næsten 22,9 procent.

Det er en tendens, der fortsætter, og de kinesiske myndigheder er helt klar over, at etbarnspolitikken skal rettes ind, så man ikke får et samfund af alt for mange gamle, der skal forsørges af alt for få unge.

Til gengæld får rigtigt mange af disse unge kinesere sig en uddannelse. På ti år er antallet af folk med en universitetsuddannelse steget med 147 procent, så nu næsten hver 11. har en uddannelse på universitetsniveau. Hver syvende har taget, hvad der i Danmark svarer til en studentereksamen.

I et land med et så kompliceret skriftsprog som det kinesiske (der findes omtrent 56.000 tegn) er det imponerende, at man har så få analfabeter, som man har. Kun fire procent af befolkningen er analfabeter, mens det for ti år siden drejede sig om mellem seks og syv procent.

Den kinesiske folketælling anno 2010 afslørede også antallet af migrantarbejdere. Migrantarbejdere er som oftest bønder, som rejser til byerne for at tage ufaglært arbejde, som det ses i indslaget ovenfor. Dem var der 221.426.652 af i 2010, hvor der ved folketællingen i 2000 kun var 116.995.327. En stigning på 81 procent! Det er disse folk, som bygger det nye Kina, og der bliver flere og flere af dem.

Gert Holmgaard Nielsen

Tilbage til toppen

Om Gert Holmgaard Nielsen

Jeg er uddannet journalist samt exam.art. i østasiatiske studier. I dag underviser jeg i kinesisk på gymnasieniveau. I årene fra 2003 til 2009 var jeg korrespondent i Beijing for bl.a. DR Nyheder. Fra 1994 til 1996 studerede jeg kinesisk i Beijing, samtidig med at jeg arbejdede som freelancejournalist. Læs mere under menuerne "Kontakt og CV" samt "Om Kinakontoret" ovenfor til højre.
Dette indlæg blev udgivet i Kina generelt. Bogmærk permalinket.

Der er lukket for kommentarer.