Parlamentets årlige samling

Kinas politiske teatersæson åbner igen

Wen Jiabao aflægger sin rapport til parlamentet i morgen den 5. marts (Arkivfoto: Gert Holmgaard Nielsen)

Ja, sammenligningen mellem Kinas parlament og et teater er gjort før, men den er ikke desto mindre slående, når man bevæger sig ind i Kinas parlament, Folkets Store Hal.

Det er bygget som et teater. Regeringen sidder på scenen, de delegerede sidder som publikum på gulv-pladserne, mens journalister, diplomater og andre samt det militære hornorkester, som skal spille nationalsangen, sidder på første eller anden balkon.

Der bliver endda ringet ind, når forestillingen skal begynde. Faciliteterne bliver i øvrigt også brugt til rigtige forestillinger. Jeg har lyttet til Danmarks Radios Symfoniorkester derinde, og jeg har set en kinesisk opera fra Kulturrevolutionens tid opført.

Jeg oplevede første gang det kinesiske parlament i aktion den 5. marts 2003. Da var jeg radiokorrespondent for DR Nyheder, og jeg var netop slået af hele menageriets lighed med teaterverdenen. Det kom der et indslag ud af, som jeg kaldte “Politik eller teater.”

I morgen går det løs med den årlige politiske forestilling. Parlamentet samles i en halv snes dage med knap 3.000 delegerede på gulvpladserne. Premierminister Wen Jiabao vil mundtligt aflægge rapport om det forgangne år, og det vil tage ham cirka to timer at læse hele rapporten op.

Bo Xilai, lokal generalsekretær for Kinas Kommunistparti i millionbyen Chongqing, har stadig mulighed for at nå helt til tops i kinesisk politik. Beijing, 2006. (Arkivfoto: Gert Holmgaard Nielsen)

Vi får se, hvad han vil lægge vægt på. Foreløbig er den sideløbende politiske konsultative forsamling, CPPCC, skudt i gang – det skete i går – og på det forudgående pressemøde blev det meddelt, at Bo Xilai senere vil holde et pressemøde.

Det viser, at han fortsat er med i opløbet til at blive medlem af den p.t. ni medlemmer store stående komite, landets egentlige ledelse.

Han redder dermed politisk frisag efter mange spekulationer om, hvorvidt han kunne være dømt ude som følge af den korruptionssag, som for tiden rulles op i Chongqing, hvor han er lokal partisekretær for Kinas kommunistparti.

Gert Holmgaard Nielsen

Tilbage til toppen

Om Gert Holmgaard Nielsen

Jeg er uddannet journalist samt exam.art. i østasiatiske studier. I dag underviser jeg i kinesisk på gymnasieniveau. I årene fra 2003 til 2009 var jeg korrespondent i Beijing for bl.a. DR Nyheder. Fra 1994 til 1996 studerede jeg kinesisk i Beijing, samtidig med at jeg arbejdede som freelancejournalist. Læs mere under menuerne "Kontakt og CV" samt "Om Kinakontoret" ovenfor til højre.
Dette indlæg blev udgivet i Politik. Bogmærk permalinket.

Der er lukket for kommentarer.