Hus dag i dronningens København
På den kinesiske præsident Hu Jintaos eneste hele dag i løbet af hans tre-dages statsbesøg fik han tid til at lege turist; en turist med helt specielle beføjelser og med en vært ud over det sædvanlige.
Han var ankommet til Københavns Lufthavn dagen før sent om efter-middagen, hvor hele den kongelige familie stod klar til at tage imod. Derefter blev han og hans følge kort til Hotel SAS Radisson på Amager.
Normalt bliver udenlandske statsoverhoveder på statsbesøg indkvarteret på Amalienborg, men da Hu Jintaos følge var så stort, som det var – op imod 200 fulgte ham på den danske del af programmet – blev der truffet beslutning om, at alle kinesere – inklusive Hu selv – skrev hotellet i stedet.
Fredag formiddag kørte Hu Jintao først i kortege til Amalienborg, hvor dronningen Margrethe og prins Henrik ventede på ham og konen, Liu Yongqing. Her blev det til en kort udveksling af høfligheder, inden regentparret fulgtes med Hu og Liu til kajen ved Amaliehaven, hvor hofskibet Dannebrog lå for anker og ventede. Kinas præsident fik derefter en kort kanalrundfart på det royale skib.
Der blev lagt til kaj nær Den Lille Havfrue, som den kinesiske præsident naturligvis måtte se. Naturligvis? Jo, for er der noget, kineserne ved om Danmark, så er det, at det var her, H.C. Andersen havde rod. Alle kender eventyret om Den Lille Havfrue. Det viste sig i øvrigt, at Hu Jintao faktisk allerede havde set havfruen. Det var, da hun var på besøg i Shanghai under Verdensudstillingen i 2010.
Københavns overborgmester Frank Jensen (S) var blandt værterne ved havfruen, og han fortalte bagefter om sin korte samtale med den kinesiske præsident, at Hu Jintao havde lyttet meget interesseret i, hvordan København, som skal være CO2-neutral i år 2020, har fået så rent vand i havnebassinet, at man kan bade i det. Det var ikke tilfældet for ti år siden.
Og Hu Jintao blev særligt glad for at høre, at Frank Jensen allerede på mandag otte dage skal til Beijing for at underskrive en venskabsbyaftale med Beijing. Et af målene er netop at Beijing skal få rettet op på den meget voldsomme forurening af både luft og vand, som de seneste tre årtiers udvikling har medført. Frank Jensen rejser med en 50 mand stor delegation.
Klik her og se det nationale tv, kanal CCTV 13,
rapportere om dag to i præsidentens program.
Indslaget går i gang af sig selv.
Senere på dagen mødtes Hu Jintao med herboende kinesere, blandt andre Liberal Alliances medlem af Københavns borgerrepræsentation Heidi Wang, som oprindeligt er fra Taiwan. Og om eftermiddagen viste kronprins Frederik rundt på Rosenborg Slot.
Prikken over i’et – i hvert fald når det kommer til pomp og pragt – kom om aftenen, da Hu Jintao og hele hans store følge var inviteret til gallataffel på Christiansborg Slot. Dronningen holdt en tale, hvor hun nævnte, at Kina i gamle dage – det vil sige tilbage i 1800-tallet på H.C. Andersens tid – for danskerne stod som et romantisk eventyrland.
På samme måde står Danmark i dag som et eventyrland for mange kinesere med vores velfærd og sociale sikring. Trods Kinas massive økonomiske udvikling lever de fleste kinesere med frygten for at blive syge og ikke have råd til at blive behandlet. I Danmark i dag er det særligt det danske erhvervsliv, som ser det moderne Kina som et eventyrland med rige mulighededer for nye ordrer i ordrebøgerne.
Da DR efter Hus besøg ved Den Lille Havfrue spurgte overborgmester Frank Jensen, hvad han håbede, at Danmark fik ud af det fine besøg, var hans svar prompte og uden tøven da også: “Arbejdspladser!” Kina skal hjælpe med at råde bod på de omkring 180.000 arbejdspladser, som den nuværende øknomiske krise foreløbig har kostet.
Heidi Wang er – ifølge hende selv – Nordens eneste politiker med kinesisk baggrund.
Hun fik lejlighed til at møde Hu Jintao under hans statsbesøg i Danmark og ville gerne vise ham de danske pølsevogne. Heidi Wang kom til Danmark fra Taiwan i 1986 og er medlem af Københavns Borgerrepræsentation for Liberal Alliance.
Gert Holmgaard Nielsen