Hu Jintaos besøg, dag 3

Menneskerettigheder i Kina fremmes bedre ved samarbejde end ved kritik

Thorning-Schmidt brugte ikke meget tid af mødet med Hu Jintao til at tale menneskerettigheder. Det gjorde journalisterne dog på det efterfølgende pressemøde. København, 2012. (Foto: Gert Holmgaard Nielsen)

Kinas præsident Hu Jintao mødtes på sin tredje og sidste dag i Danmark med statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) på Christiansborg.

På et efterfølgende kort pressemøde, som statsministeren holdt alene – præsident Hu Jintao har aldrig i sine snart ti år som præsident givet pressemøder – kom hun ikke meget ind på indholdet af mødet. Man kunne måske også sige, at hun ikke fik lejlighed til det, eftersom hun blev bombarderet med spørgsmål om menneskerettighederne.

Hun blev for eksempel gentagne gange spurgt om, hvorvidt hun ville tage imod tibetanernes landflygtige åndelige overhoved, Dalai Lama, hvis han skulle ønske at komme på besøg i Danmark igen. Det har hun tidligere  – da hun var i opposition – givet udtryk for, at hun ville.

Nu svarede hun: ”Det er ikke aktuelt. Jeg har ikke hørt noget om, at Dalai Lama kommer til Danmark, så det er ikke aktuelt.”

Helle Thorning-Schmidt ville ikke tale hypotetisk om et fremtidigt besøg af Dalai Lama - særligt ikke lige ovenpå et vellykket besøg af Kinas præsident Hu Jintao. København, 2012. (Foto: Gert Holmgaard Nielsen)

Hun bøjede af på de mange skarpe spørgsmål om menneskerettigheder ved at insistere på, at samarbejde med kineserne er nøglen til forandring.

”Vi skal forstå, at vi får langt mere ud af at tale med kineserne og have en konstruktiv dialog om demokrati og menneskerettigheder end ved at vende os bort,” sagde hun flere gange.

Imens gjorde Hu Jintao klar til at rejse videre til G20-topmøde i Mexico. Et historisk besøg, som satte de danske medier på den anden ende, var slut og vel overstået. Han blev ikke udsat for nogen demonstrationer. Det lykkedes sikkerhedsmyndighederne at holde afstand mellem hans færden og demonstranternes placering.

Blandt andet måtte en gruppe vietnamesere råbe forgæves i protest over Kinas ublu territorialkrav i det Sydkinesiske Hav. Demonstrationerne var heller ikke noget, som kom til at fylde meget i mediernes dækning af det kinesiske besøg.

Gode links om Hu Jintaos besøg

Tv2 og DR var på pletten, da Hu Jintao og hans hustru samt hele den omkring 200 mand store delegation kom til København og blev vartet op af hele kongefamilien. Dette er et sammendag fra både Tv2 og DR af de tre, dage, som Hu Jintao tilbragte her.

Gert Holmgaard Nielsen

Tilbage til toppen

Om Gert Holmgaard Nielsen

Jeg er uddannet journalist samt exam.art. i østasiatiske studier. I dag underviser jeg i kinesisk på gymnasieniveau. I årene fra 2003 til 2009 var jeg korrespondent i Beijing for bl.a. DR Nyheder. Fra 1994 til 1996 studerede jeg kinesisk i Beijing, samtidig med at jeg arbejdede som freelancejournalist. Læs mere under menuerne "Kontakt og CV" samt "Om Kinakontoret" ovenfor til højre.
Dette indlæg blev udgivet i Kina & Danmark, Kinas ledere, Menneskerettigheder, Politik. Bogmærk permalinket.

Der er lukket for kommentarer.