De små menneskers store ofre
27-årige Zhou Shuguang og 54-årige Zhang Shihe er forskellige på mange måder.
Dels er der aldersforskellen, dels bor Shuguang langt ude i provinsen i en fattig flække, mens Shihe holder til i hovedstaden Beijing.
Og så er der deres måde at arbejde på. Den er også forskellig. Men det er det samme de arbejder med: Begge to bestyrer deres egen samfundskritiske blog. Den ældre af de to involverer sig personligt over længere tid med de mennesker, hvis trængsler han portrætterer. Den yngre er mere overfladisk og humoristisk. Begge er de drevet af deres egen fornemmelse for, hvad der er ret og rimeligt.
“Alting har en historie”, siger Zhang Shihe. For ham er det de historier, der ikke bliver fortalt af de officielle medier, der er interessante. Han opsøger dem med videokameraet i hånd på cykel over hele landet. “Jeg ved egentlig ikke, hvad journalistik er,” indrømmer Zhou Shuguang. Han leder efter almindelige mennesker, som er kommet i klemme i systemet, og beskriver, hvad han ser.
Kamp med omkostninger
Dokumentarfilmen “High Tech, Low Life” beskriver de to bloggere, som er fælles om at give den lille mand i det store samfund en stemme på nettet.
I går, torsdag, blev filmen vist i Teater Glob som en del af den københavnske dokumentarfilmfestival CPH:DOX. Der er stadig mulighed for at se den.
De to bloggeres arbejdsmetoder er meget forskellige, ligesom deres personligeheder er det. Men de har begge hjertet på rette sted. Problemet er, at det i Kina bærer personlige omkostninger med sig, hvis man som privatperson begynder at lege journalist. Derfor er det også en titel, de begge undgår.
Ikke desto mindre betaler både Zhou Shuguang (bloggernavn: Zola) og Zhang Shihe (bloggernavn: Tiger Temple) personligt for deres aktiviteter på nettet.
Spørgsmålet, som man sidder tilbage med efter filmen, er hvor vigtigt et værktøj internettet i grunden er i arbejdet for større ytringsfrihed.
Ikke alle kan være med
Det står under alle omstændigheder lysende klart, at det ikke er et værktøj, som alle og enhver kan samle op og bruge.
Det kræver folk af en særlig støbning, dedikerede idealister, som er villige til at betale en pris. Både Zhou Shuguang og Zhang Shihe betaler uden at kny.
Et andet spørgsmål, man kan stille, er, om disse bloggere også er i stand til at grave sandheden frem? Der er ingen tvivl om, at Zola og Tiger Temple har hjertet på rette sted, men de har stærkt begrænsede muligheder for at bedrive undersøgende journalistik. På den anden side: Det er en del af vilkårene i et samfund, som i den grad styrer informationsstrømmen.
Filmen bliver vist endnu to gange i København og en enkelt gang i Aarhus, så der er stadig mulighed for ved selvsyn at se, hvordan de to kinesiske bloggere arbejder, og hvilke omkostninger det har fået for dem.
“High Tech, Low Life” er en fantastisk smuk, humoristisk og samtidig meget alvorlig film om ytringsfrihed i Riget i Midten.
København:
Falkoner Biografen, lørdag 3/11 klokken 16.30.
Palads, tirsdag 6/11 klokken 21.30
Aarhus:
Øst for Paradis, søndag 11/11 klokken 14.00.
Læs mere om filmen på her på Kinakontoret.com under “Dokumentarfilm om Kina” – det er den næstsidst omtalte film. Det er en film, som absolut skal ses, hvis man interesserer sig for ytringsfrihedens vilkår i Kina i dag.
“Vi er alle blevet hjernevasket,” siger Zhang Shihe. “Vi må under ingen omstændigheder bare lade nyhederne forblive ensidige.”
Se denne film! Og når du tager ind og ser den, så læg mærke til, at der i 2012 kun
sidder cirka 68 personer fængslet i Kina for internetrelaterede aktiviteter. Tallet har været forholdsvis konstant de seneste år. De fleste ville nok have troet, det var større.
Mere Zola og Tiger Temple:
Det er ikke alle bloggere og læsere på internettet, der anser Zola for at være en helt. Her er et referat fra en bloggerkonference i 2007, hvor Zola blev kritiseret for at tage penge af dem, som han rapporterede om.
Tiger Temple fortæller mere på Bill Moyers Journal om baggrunden for sit arbejde som blogger.
Gert Holmgaard Nielsen