Rockkejseren siger nej

Revolutionær rockmusik er stadig
sprængfarligt for Kinas statslige tv

Cui Jian ved en koncert i Xi'an i 2012. Han er stadig kendt og trækker et stort publikum, selvom han aldrig er i tv. Det kommer han så heller ikke til det kinesiske nytår.

Det kinesiske nytår nærmer sig og med det også det store traditionelle nytårs-show på Kinas statslige tv, CCTV.

Den 30. januar klokken 19 vil i hundred-vis af millioner af kinesere sidde bænket foran deres tv og underlægge sig statens simultane underholdning og propaganda. Det er et storslået og – synes en stadig større skare af kritikere – samtidig en stiv og klichéfyldt omgang.

For første gang er Kinas første rock-musiker, Cui Jian, inviteret. Han vakte opsigt i 1986 med sin sang ”Yiwu suoyou” (“Jeg ejer intet”), og pådrog sig myndighedernes vrede, da han optrådte for demonstranterne på Den Himmelske Freds Plads i 1989 med netop denne sang.

Cui Jian fik lynhurtigt rollen som Kinas rocktrobadur. Han sang om de følelser, både håb og skuffelser, som prægede tilværelsen blandt de unge kinesere i årene efter den usikkerhed, som landets grundlægger Mao Zedong havde efterladt dem alle i efter sin død i 1976,

Oprør igen
Det var en optræden, som gav ham mange problemer i årene efter 1989. Han havde forbud mod at optræde i Beijing, og han var under stærk overvågning alle andre steder, hvor han optrådte. Ikke før i 2005 kom han og myndighederne på god fod med hinanden igen, og han fik lov til at holde en koncert i den kinesiske hovedstad.

Læs min reportage fra Cui Jians
nytårskoncert i Shenyang i 1994

Og så kom altså invitationen til at optræde ved dette års nytårsshow. De fleste kunstnere i Kina ville have betragtet det som alle tiders chance. Cui Jian havde her fået en ubetalelig mulighed forærende; en mulighed at slå sit navn fast blandt hele landets ungdom. Selv har han nemlig rundet de 50, og han er måske mest kendt blandt sin egen generation. Konkurrencen på musikmarkedet er stærk, så måske kunne han slå igennem til de unge.

I sidste uge sagde Cui Jian imidlertid nej tak. Han havde nemlig tænkt sig at optræde med ”Yiwu Suoyou”, men havde af myndighederne fået besked på, at det ville man ikke tillade. Han måtte finde noget andet at optræde med.

Det kan synes som en uskyldig sang, når man som vesterlænding ser dette
klip med Cui Jian i London i marts 1989. Her optræder han med “Yiwu
suoyou”.  Stemmen var for den tid meget rå. Senere blev den kun mere rå.

Det skulle også nok have kunnet lade sig gøre, for Cui Jian har et righoldigt bagkatalog, men overraskende nok stillede han sig på bagbenene og fastholdt sit ønske. Da det ikke kunne imødekommes, valgte han at sige nej tak til det tilsyneladende grandiose tilbud om at få lov til at optræde ved nytårsshowet. Cui Jian var dermed igen tilbage i rollen som oprører.

Sprængfarlig sang
Når det kan synes overraskende, at han valgte at sige nej tak, er det fordi, at Cui Jian for længst har mistet den rock’n’roll-energi, oprøret, som fra starten og helt op til midt i 1990’erne var forbundet med hans musik og optrædender. Han er stadig søgende og innovativ i sin musik, men han er i dag langt mindre kritisk over for myndighederne. Hans kritik er blevet mere generel.

Lyt her til mit portræt af Cui Jian
fra en temaudsendelse i 2005

Men principperne har han tilsyneladende fortsat i behold, hvis ellers det, som er sluppet ud omkring historien, skal stå til troende.

Og myndighederne? De er naturligvis bange for, hvilke associationer publikum ville kunne få – især blandt de hundredtusinder, som var på Den Himmelske Freds Plads dengang i 1989 – hvis de igen så den gamle kinarocker står og gø midt i Kinas bedste sendetid: ”Skal jeg forstå det sådan, at du har det bedst med, at jeg ingenting har?”

Lydsiden til denne YouTube-video er fra Cui Jians optræden på Den
Himmelske Freds Plads i 1989. Det er ikke “Yiwu suoyou”, han opfører, men
Cong tou zai lai” (“Forfra igen”) om ungdommelig forvirring og vovemod.
Billedsiden stammer tilsyneladende fra en dokumentarfilm om oprøret.
Teksterne på billedsiden har intet med lydsidens tale og sang at gøre.

Sangen ”Yiwu suoyou” var skrevet som en sang om forsmået kærlighed, men blev af demonstranterne dengang tolket som en stærk kritik af Kinas Kommunistparti og Kinas politiske ledere. Dermed var Cui Jians optræden på pladsen en stærk politisk erklæring, som gav ham mange praktiske problemer i årene efter.

Det, der kan undre, er, hvorfor Cui Jian i første omgang overhovedet har fået invitationen til at optræde i nytårsshowet lige præcis i år, hvor det er 25-året for demonstrationerne på Den Himmelske Freds Plads. Det forekommer ærlig talt uvirkeligt, at det skulle ske.

Det New York-baserede NTDTV rapporterer om reaktioner på Cui Jians
afvisning af at deltage i det kinesiske stats-tvs nytårsshow, fordi han ikke
må opføre sin ikoniske sang “Yiwu suoyou”.

Gert Holmgaard Nielsen

Tilbage til toppen

Om Gert Holmgaard Nielsen

Jeg er uddannet journalist samt exam.art. i østasiatiske studier. I dag underviser jeg i kinesisk på gymnasieniveau. I årene fra 2003 til 2009 var jeg korrespondent i Beijing for bl.a. DR Nyheder. Fra 1994 til 1996 studerede jeg kinesisk i Beijing, samtidig med at jeg arbejdede som freelancejournalist. Læs mere under menuerne "Kontakt og CV" samt "Om Kinakontoret" ovenfor til højre.
Dette indlæg blev udgivet i Kunst og kultur, Politik, Samfund. Bogmærk permalinket.

En Kommentar til Rockkejseren siger nej

  1. Pingback: Jay