Anklager om dansk censur

Kritisk medie nægtet presseadgang under Hu Jintaos besøg i Danmark

Da Hu Jintao kom til Danmark, var han både sikker på ikke at møde demonstranter og på ikke at møde journalister fra NTD. (Foto: Gert Holmgaard Nielsen)

Beskyldninger om censur har i løbet af de seneste dage trukket sig sammen som sorte skyer og hænger nu tungt i luften over det danske udenrigsministerium.

Det New York-baserede, kinakritiske medie, tv-stationen NTD (New Tang Dynasty Television), fik nemlig ikke lov til at komme i nærheden af den kinesiske præsident Hu Jintao, da han var på tre dages officielt statsbesøg i sidste uge.

Årsagen var, at det danske International Press Centre ikke ville udstede den nødvendige akkreditering.

Nu breder mistanten sig i den danske politiske opposition, at det var med fuldt overlæg, at NTD ikke fik sin akkreditering, og at beslutningen om ikke at give akkrediteringen var politisk og blev taget for ikke at fornærme den kinesiske præsident og hans 200 mand store delegation. Med sig havde kineserne erhvervskontrakter til en værdi af 18 milliarder kroner, som skulle skrives under i løbet af besøget.

Kinas udenrigsminister Yang Jiechi (forrest) aflyste sidste år et planlagt pressemøde - angiveligt fordi NTD var blevet inviteret. (Arkivfoto: Gert Holmgaard Nielsen)

Udenrigsminster Villy Søvndal (F) har ikke ønsket af udtale sig. Men på JP’s hjemmeside kan du høre en meget venlig og tålmodig medarbejder fra NTD tale med en medarbejder i det danske International Press  Centre, som stod for tildelingen af akkrediteringer. Du kan også høre en bid af samtalen i NTD’s eget tv-indslag nedenfor.

JP beretter samtidig om, at den kinesiske udenrigsminister Yang Jiechi aflyste et planlagt pressemøde, da han forrige år var på besøg i Danmark. Den egentlige årsag skulle have været, at NTD var blevet akkrediteret og dermed havde fået adgang til mødet. Mange undrede sig over, at Villy Søvndal holdt mødet alene og spekulerede i, om det havde at gøre med hans eventuelle kritik af Kina og menneskerettighederne.

NTD sender både på kinesisk og på engelsk fra mere end 70 lande. Satellitsignalet bliver også kastet ind over den kinesiske grænse.

Se NTD’s eget indslag om, hvordan tv-stationen blev nægtet adgang
til at dække præsident Hu Jintaos statsbesøg i Danmark. NTD har
ansat mange kinesiske medarbejdere og er kritisk overfor Kina.

Gert Holmgaard Nielsen

Tilbage til toppen

Om Gert Holmgaard Nielsen

Jeg er uddannet journalist samt exam.art. i østasiatiske studier. I dag underviser jeg i kinesisk på gymnasieniveau. I årene fra 2003 til 2009 var jeg korrespondent i Beijing for bl.a. DR Nyheder. Fra 1994 til 1996 studerede jeg kinesisk i Beijing, samtidig med at jeg arbejdede som freelancejournalist. Læs mere under menuerne "Kontakt og CV" samt "Om Kinakontoret" ovenfor til højre.
Dette indlæg blev udgivet i Kina & Danmark, Kina og verden, Menneskerettigheder, Politik. Bogmærk permalinket.

Der er lukket for kommentarer.