Blind aktivist i et politisk vadested

Chen Guangcheng blev en sten i skoen
på det amerikansk-kinesiske forhold

Chen Guangcheng blev en politisk varm kartoffel i forholdet mellem USA og Kina. Begge parter ønskede en mindelig løsning. (Foto: White House)

Krisen mellem USA og Kina omkring den blinde advokat og aktivist Chen Guangcheng synes at være løst.

Chen Guangcheng havde i 2010 afsonet fire år i fængsel for at forfægte rettighederne for folk, som havde være udsat for myndighedernes ulovlige metoder til håndhævelse af etbarnspoltikken.

Efter sin løsladelse blev Chen sat i ulovlig husarrest, hvor han sad, indtil han med hjælp udefra flygtede de 600 kilometer til Beijing, hvor han søgte om asyl på USA’s ambassade.

Da han trådte over tæsklen til den amerikanske ambassade, blev han en politisk sten i skoen på det amerikansk-kinesiske forhold.

Ud af klemmen
Efter flere dages forhandlinger fandt parterne dog en løsning, som de begge kan leve med. Chen Guangcheng kan – som enhver anden borger i Kina – søge om at rejse udenlands for at studere. Tilfældigvis ligger der en invitation fra New York Universitey om, at han kan blive gæsteprofessor dér.

Chen kan altså få sit ønske om at komme til USA opfyldt, men det opfyldes i en atmosfære af normalitet. Ordet asyl bliver ikke nævnt. Tværtimod gør Chen bare brug af sin borgerrettighed til at kunne bevæge sig frit.

Viceudenrigsminister for Østasien og Stillehavsregionen Kurt Campbell fører Chen Guangcheng på amerikansk ambassadegrund i Beijing. (Foto: White House)

Når Chen blev en politisk varm kartoffel skyldes det, at Kina er på vej imod et magtskifte, som vil blive sat i gang til efteråret.

Præsident Hu Jintao vil til den tid gå af som formand for Kinas Kommunistparti og afgiver dermed den første af de tre poster, som sammenlagt gør ham til Kinas leder.

Det gør myndighederne ekstra nervøse over for uroligheder.

En klassisk win-win
Og når det så oven i købet går hen og bliver offentligt kendt, at en berømt aktivist, som har været åbentlyst uretfærdigt behandlet af de kinesiske myndigheder, søger asyl fra USA’s ambassade i Beijing, netop som den amerikanske udenrigsminister kommer på officielt besøg, så er der for meget dårlig presse på én gang.

Nu har Kina tilmed lige været igennem en drøj omgang med den offentlig udrensning af Bo Xilai, den tidligere partisekretær i millionbyen Chongqing. Indtil for nylig var Bo Xilao med i opløbet om at blive nyt medlem af magtcentrummet, den stående komité – de ni politikere, som reelt bestemmer den politiske kurs i Kina.

Heller ikke USA, verdens største økonomi, er interesseret at lade noget komme i vejen for et godt forhold til Kina, verdens næststørste økonomi – og som om en seks-otte år formentlig overhaler USA. Sagen om Chen Guangcheng skulle derfor hurtigst muligt ud af verden – og på en ordentlig måde.

Det kom den så. I dag var der debat i P1 om hele dette kompleks af politiske forviklinger. Debatten stod mellem de to kinaforskere Clemens Stubbe Østergaard og Kjeld-Erik Brødsgaard samt tidligere udenrigsminister Per Stig Møller. Lyt med og bliv klogere.

Gert Holmgaard Nielsen

Læs også links via bloggen Kinakenderen.

Tilbage til toppen

Om Gert Holmgaard Nielsen

Jeg er uddannet journalist samt exam.art. i østasiatiske studier. I dag underviser jeg i kinesisk på gymnasieniveau. I årene fra 2003 til 2009 var jeg korrespondent i Beijing for bl.a. DR Nyheder. Fra 1994 til 1996 studerede jeg kinesisk i Beijing, samtidig med at jeg arbejdede som freelancejournalist. Læs mere under menuerne "Kontakt og CV" samt "Om Kinakontoret" ovenfor til højre.
Dette indlæg blev udgivet i Menneskerettigheder, Politik, Samfund. Bogmærk permalinket.

Der er lukket for kommentarer.