Censuren på arbejde

Billeder fra Kinas egen såkaldte Jasminrevolution er slettet

Den kinesiske blogger, som tog dette foto, skrev: "Der er mennesker over det hele, og uden om er der politi. Men jeg har ingen anelse om, hvad der er sket."

Læsere af Kinakontoret.com vil bemærke, at linket til billedet i indslaget nedenfor om Kinas temmeligt forkølede Jasminrevolution – stablet på benene efter mellemøstligt forbillede – nu ikke længere viser nogen billeder. Billederne er fjernet af den kinesiske censur.

Billederne af det mislykkede forsøg på at sætte en demonstration i gang var ellers ganske uskyldige at se på: En masse mennesker samlet på Beijings mondæne indkøbsstrøg Wangfujing og nogle enkelte betjente. Men den kinesiske censur arbejder effektivt, og myndighederne vil ikke risikere at efterlade materiale på internettet, som kan inspirere til et koordineret oprør.

350 millioner informationer fjernet
Jeg noterede ikke nogen information om de to fotografer, som jeg omtalte i billedteksten (jeg bragte kun det ene billede). Under alle omstændigheder skrev de under pseudonym. Alene det at bringe billederne på internettet kan have givet dem vanskeligheder. Kommentarerne til den blogger, som tog billedet her neden under, står tilbage, men ingen af dem giver rigtigt nogen mening.

Sidste år fjernede Kinas censurmyndigheder 350 millioner informationer i form af tekst, billeder og video. Det var vicedirektøren for Kinas Propagandaministerium, Wang Chen, som selv offentliggjorde tallet.

"Hvad skete der? Jeg tog nogle billeder," skrev bloggeren bag dette foto - måske påtaget naivt. Klik på billedet. Kun overskriften står tilbage: "Mærkelig situation på Wangfujing." Nedenunder står en række intetsigende kommentarer.

Gert Holmgaard Nielsen

Tilbage til toppen

Om Gert Holmgaard Nielsen

Jeg er uddannet journalist samt exam.art. i østasiatiske studier. I dag underviser jeg i kinesisk på gymnasieniveau. I årene fra 2003 til 2009 var jeg korrespondent i Beijing for bl.a. DR Nyheder. Fra 1994 til 1996 studerede jeg kinesisk i Beijing, samtidig med at jeg arbejdede som freelancejournalist. Læs mere under menuerne "Kontakt og CV" samt "Om Kinakontoret" ovenfor til højre.
Dette indlæg blev udgivet i Menneskerettigheder, Politik. Bogmærk permalinket.

Der er lukket for kommentarer.