Dalai Lama i København

Den samme som før – med lidt forskel

Dalai Lama - den samme som altid, og så alligevel ikke helt. Kinas regering har nu for alvor magt til at gøre det svært for ham at mødes med vestlige regeringsledere. København, 2011. (Foto: Gert Holmgaard Nielsen)

“Jeg er jo stadig den samme, som da jeg sidst besøgte Danmark. Jeg har ikke forandret mig – ikke udover, at jeg har fået fjernet min galdeblære og så det, at jeg ikke er et politisk menneske mere.”

Sådan sagde tibetanernes landflygtige åndelige leder, Dalai Lama, da han i dag mødte den store flok af frivillige arbejdere, som var med til at få hele arrangementet omkring hans to foredrag på Tivoli Congress Center til at glide glat.

Men der er mere, som har forandret sig ved Dalai Lama, siden han senest gæstede Danmark; nemlig hans status hos den danske regering. Det handler om hele det komplicerede spørgsmål om Kina og Tibet. I maj 2009 bød statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) officielt Dalai Lama velkommen i statsministerboligen Marienborg.

I den kinesiske klemme
Kinas reaktion var prompte: Alle diplomatiske forbindelser og alle forretningsaftaler blev frosset ned, indtil den kinesiske regering havde fået en skriftlig erklæring fra den danske regering om den danske regerings holdning til Tibet.

Dalai Lama talte for fulde huse om 'mindfulness' - åndsnærver - og om den sande mening med livet. København, 2011. (Foto: Gert Holmgaard Nielsen)

Og denne gang var man fra kinesisk side ikke tilfreds med danske forsikringer om, at Tibet er en del af Kina. Denne gang ville man have regeringens skriftlige forsikring om, at man decideret vil modarbejde tibetanske bestræbelser på at få selvstændighed.

I kinesernes øjne er det det samme som, at den danske regering i fremtiden ikke vil mødes med Dalai Lama, som nu har været landflygtig i 52 år. Efter et halvt år gav Lars Løkke Rasmussen sig og sendte kineserne en såkaldt verbalnote med de indrømmelser, som den kinesiske regering ønskede (Klik på billedet nedenfor og læs Kinabladets oversættelse af verbalnoten på side 11).

Kina reagerede mindre aggressivt,
da Dalai Lama mødtes med statsminister
Anders Fogh Rasmussen i 2003
.

Tibet er et kardinalspørgsmål for Kina, og selvom ingen nationer reelt går ind for tibetansk selvstændighed, accepterer regeringen ikke den mindste tvivl. Derfor er der en tredje ting, som gør, at Dalai Lama ikke er helt den samme, når han i dag besøger Danmark: Han kan ikke længere mødes med den danske statsminister – med eller uden galdeblære, politisk menneske eller ej.

Pernille Frahm fra SF fortalte efter mødet med Dalai Lama, at han opfordrer vestlige regeringer til fasthed over for Kina, når det handler om menneskerettigheder. København, 2011. (Foto: Gert Holmgaard Nielsen)

Budskab til oppositionen
Det kan oppositionen til gengæld. SF’s Pernille Frahm fortalte sidst på eftermiddagen, at Dalai Lama havde opfordret til, at man i Vesten står fast over for Kina, når det handler om krav til menneskerettighederne.

Han understregede over for en gruppe af danske oppositionspolitikere, at Kina godt kan tage imod kritik, men derimod ikke har respekt for vaklen.

Begynder de vestlige regeringer først at give køb på menneskerettighederne, får de intet igennem i Kina, mente Dalai Lama.

En lidt forandret Dalai Lama, måske. Men udadtil er han bestemt den samme, som han altid har været. Han ligner ikke en, der har voldsomt brug for sin galdeblære trods 52 år i eksil på flugt fra den kinesiske regering. Han fortalte den danske presse, at han ikke har noget problem med det, hvis regeringsledere finder det ubelejligt at mødes med ham.

Gert Holmgaard Nielsen

Tilbage til toppen

Om Gert Holmgaard Nielsen

Jeg er uddannet journalist samt exam.art. i østasiatiske studier. I dag underviser jeg i kinesisk på gymnasieniveau. I årene fra 2003 til 2009 var jeg korrespondent i Beijing for bl.a. DR Nyheder. Fra 1994 til 1996 studerede jeg kinesisk i Beijing, samtidig med at jeg arbejdede som freelancejournalist. Læs mere under menuerne "Kontakt og CV" samt "Om Kinakontoret" ovenfor til højre.
Dette indlæg blev udgivet i Menneskerettigheder, Politik, Tibet. Bogmærk permalinket.

Der er lukket for kommentarer.