Lille kinesisk filmfestival er
skudt i gang i København
Cinemateket i København tog i går hul på “Made in China“, en to-ugers kinesisk filmfestival. Anledningen er 65-året for etableringen af diplomatiske forbin-delser mellem Danmark og Folkerepublikken Kina.
Cinemateket har fået stablet festivalen på benene i samarbejde med Kinas øverste censurmyndighed, når det handler om de traditionelle elektroniske medier, China’s State Administration of Film, Radio and Television, samt Den Kinesiske Ambassade i Køben-
havn. Den løber frem til og med den 29. maj og byder på seks nye kinesiske film i forskellige genrer.
Cinemateket præsenterer festivalen som et udbud af seks moderne kinesiske film, der ikke er bange for at tage følsomme samfundsrelaterede emner op.
Valget af kinesiske samarbejdspartnere taget i betragtning fritager det naturligvis ikke biografgængeren for at se kritisk på, hvad det egentlig er, som filmene kan, tør og er villige til at tage op af indirekte social kritik.
“Der er en større officiel accept og åbenhed over for at vise film, der behandler emner som korruption og prostitution i Kina, end der tidligere har været,” fortæller Cinematekets programredaktør Jesper Andersen til Berlingske.
Statsgodkendt kritik
Biografgængerne skal dog nok ikke forvente krads samfundskritik fra nogen af filmene. Det bliver snarere den blidere, statsgodkendte af slagsen.
I Berlingske taler Jesper Andersen da også om “munter socialrealisme” i stedet for egentlig kritik. Åbningsfilmen “Brotherhood of Blades”, der blev vist i går aftes, og som tilhører den i Kina så populære historiske kampsportsgenre, handlede for eksempel om korruption og politiske intriger.
Imidlertid har det næppe krævet det store mod fra de kinesiske censurmyndigheder at slippe den løs blandt det kinesiske biografpublikum, eftersom filmens fortælling er ren fantasi, foregår i 1627 og derudover har en handling, som fuldstændig overdøves af martial art-stunts. Der var flere blandt det danske publikum, som gik fra forestillingen uden nogen tydelig fornemmelse af, hvad filmen egentlig havde handlet om.
Ikke desto mindre tror jeg på, at der blandt det øvrige udbud, som præsenteres i Cinema-tekets kinesiske minifestival, vil være film, som kan vise sig at have en socialrealistisk kant. Filmen, som præsenteres i aften, “No Man’s Land”, beskrives i Cinematekets eget program som “en vildt underholdende og storslået fotograferet neo-western fra Gobi-ørkenen” og “et mareridt af væltede lastbiler, farverige personager og imponerende stunts.”
Samtidig skulle filmen dog også beskrive “et samfund, der har mistet alle moralværdier i jagten på magt og rigdom.” Under alle omstændigheder skal det blive interessant at se, hvad Kinas censurmyndigheder for tiden finder det sikkert at lade den kinesiske befolkning se i biograferne.
Gert Holmgaard Nielsen