Kinas moderne demokratiforkæmper

Fang Lizhi var videnskabsmand af uddannelse, men demokratiforkæmper af hjertet. Foto fra 1980'erne. (Foto: Philosophy of Science Portal)
Fang Lizhi døde i forgårs i sit hjem i USA, 76 år. Han var blandt de fremmeste af Kinas moderne demokratiforkæmpere og blev anset for den store inspirationskilde til studenterdemonstrationerne i blandt andet Beijing i december 1986 og januar 1987.
Daværende landsfader Deng Xiaoping krævede af formanden for Kinas Kommunistparti Hu Yaobang, at Fang Lizhi skulle smides ud af partiet på grund af hans centrale rolle i demonstrationerne, men Hu nægtede. Det kostede Hu formandsposten, og hans politiske karriere kom aldrig på sporet igen.
Det var Hu Yaobangs død den 15. april 1989, som blev startskudet til de halvanden måned lange studenterdemonstrationer, som gav genlyd verden over. De startede med mindedemonstrationer til ære for den respekterede ex-formand.
Læs nekrolog fra Wall Street Journal.
I Beijing blev demonstrationerne slået ned med soldater fra Folkets Befrielseshær den 4. juni, og Fang Lizhi, som tidligere på året havde appelleret til, at myndighederne løslod politiske fanger, søgte dagen efter sammen med sin kone asyl på den amerikanske ambassade. Efter intense forhandlinger mellem USA og Kina på allerhøjeste niveau fik de to lov til at rejse året efter.
Fang Lizhi var en respekteret astrofysiker, som dog fik sin karriere i Kina godt og grundigt ødelagt dels af Mao Zedongs politiske kampagner og siden af sin egen insisterende agitation for demokrati og menneskerettigheder.
En af de unge studenterledere fra 1989, Wang Dan, skriver om ham, at han var en stor inspiration for de unge dengang.
Fang Lizhi i Aarhus
Jeg oplevede selv et foredrag med Fang Lizhi på Aarhus Universitet i første halvdel af 1990′erne. Jeg fandt ham meget svær at forstå, men jeg tænkte, at det måske var, fordi jeg selv var novice udi kinesisk historie og politik. Vi studerende fik et udkast til en kommende bog, som han var ved at skrive på engelsk. Det var til gengæld ubestrideligt uforståeligt.
Der er ingen tvivl om, at han var en stor inspirator for demokratibevægelsen i Kina i 1980′erne. Jeg skal ikke kunne sige, hvilken indflydelse han har haft på den sidenhen, men kinesiske eksildissidenter har ry for, at de har svært ved at finde sammen om den fælles sag. Du kan selv danne et grundlag for at bedømme ud fra nedenstående tekster.
Øvrig læsning:
Orville Schell, 1988: China’s Andrei Sakharov
Fang Lizhi, 1989: China’s Despair and China’s Hope
Fang Lizhi, 2011: My ‘Confession’
I et forholdsvist nyligt tv-indslag fortæller Fang Lizhi her om, at Kina efter
at være blevet en magtfaktor i verden også må påtage sig et vist ansvar.
Gert Holmgaard Nielsen