Kineserne kommer!

Ingen panik – Baum har overblikket!

Richard Baums kinesiske memoirer tegner lovende - alene titlen slår den muntre tone an, men tag ikke fejl: Baums holdninger til Kina er altid funderet på seriøse studier.

“Kineserne kommer!” Det er blevet en populær overskrift i mange artikler eller tv- og radioindslag om Kinas hurtige opstigning på den økonomiske og politiske verdensrangliste. Det er underforstået, at den skal læses højt og med en lurende panik i stemmen.

Søger man trøst, så er der masser af opmuntring at hente i Richard Baums forholdsvist nye bog, “China Watcher – Confessions of a Peking Tom”, som udkom sidste år. Ja, jeg er ked af at indrømme det, men jeg er først lige blevet opmærksom på nyheden nu.

Richard Baum var tidligere professor på University of California i Los Angeles, indtil han blev pensioneret for nylig. Og i en kinesisk sammenhæng er han en meget interessant mand.

Driftsikkert overblik
Jeg er i virkeligheden dobbelt ked af først at have opdaget bogen nu, for Baum var en af mine rigtigt gode vestlige kilder, da jeg var radiokorrespondent for Danmarks Radio. Altid kunne man stole på en velovervejet, velargumenteret og fornuftsbaseret fremlægning af aktuelle problemer.

Baum var altid driftsikker og troværdig. Lyt for eksempel til mit radioindslag fra september 2005, hvor han prøver at tegne et nuanceret portræt af Kinas noget upersonlige og uigennemskuelige præsident: Hvem er Hu Jintao?

Seriøs underholdning
Efter denne anmeldelse at dømme
ligger bogen helt på højde med Baums sædvanlige standard. Den er en populær sammenskrivning af Baums mere end 40 års erfaringer med Kina lige fra Mao Zedongs Kulturrevolution i 1960′erne til De Olympiske Lege i Beijing i 2008 … og så lige lidt af tiden efter.

Jeg har ikke læst den, men det skal jeg. Og ud fra det kendskab jeg har til Richard Baum, tør jeg godt på forhånd anbefale bogen varmt.

Nedenfor kan du få en forsmag på hans tilgang til Kina. Han går ikke i panik over, at kineserne begynder at blive rigere og få mere magt. Som sædvanligt prøver han at sætte tingene lidt i perspektiv og garnere det hele med lidt relevant og underspillet humor. Budskabet er: Vi klarer det nok – kineserne er ikke nødvendigvis vores fjender.

Richard Baum præsenterer sin bog, og giver os et par beroligende ord med på vejen: Ja, kineserne kommer, og så lad dem dog.

Gert Holmgaard Nielsen

Tilbage til toppen

Om Gert Holmgaard Nielsen

Jeg er uddannet journalist samt exam.art. i østasiatiske studier. I dag underviser jeg i kinesisk på gymnasieniveau. I årene fra 2003 til 2009 var jeg korrespondent i Beijing for bl.a. DR Nyheder. Fra 1994 til 1996 studerede jeg kinesisk i Beijing, samtidig med at jeg arbejdede som freelancejournalist. Læs mere under menuerne "Kontakt og CV" samt "Om Kinakontoret" ovenfor til højre.
Dette indlæg blev udgivet i Historie, Kinas ledere, Politik. Bogmærk permalinket.

Der er lukket for kommentarer.