Beijing vil nødtvunget offentliggøre
luftkvalitetsmålinger dagligt
Efter lang tids kritik fra offentligheden besluttede myndighederne i Beijing i går dagligt at offentliggøre graden af luftforurening langt mere detaljeret end hidtil. Det rapporterer flere medier, blandt andre BBC News China.
Tidligere har man nøjedes med at offentliggøre PM10-målingerne, det vil sige tal for partikler, som er under 10 milliontedele af en millimeter store.
Men der er bred enighed om, at det er nødvendigt med meget mere detaljerede tal. Det er nødvendigt at kende PM2,5-målingerne, altså tal for partikler, som er under 2,5 milliontedele af en millimeter store.
Disse partikler er nemlig særligt skadelige for helbredet og kan gå direkte fra lungerne over i blodet.
Levende billeder fra 10. januar 2012, hvor forureningsgraden om formiddagen
oversteg det højeste indeks på 500 ifølge den amerikanske ambassades målinger. Billeder fra Euronews.
PM2,5 vil nu blive taget med i de officielle målinger i Beijing. Herefter er det så et spørgsmål om, hvordan tallene vil blive fortolket. Myndighederne i Beijing har altid været meget optimistiske omkring udviklingen af luftforureningen i byen.
Men så sent som for 12 dage siden oversteg forureningsgraden ideks 500 ifølge den amerikanske ambassades målinger (se hvordan det ser ud på Youtube-indslaget ovenfor). Klokken fem om morgenen lå indekset på 534, og klokken syv lå det på 513. Forurening i en grad, der overstiger indeks 500, betegnes som meget sundhedsskadeligt (nøgle til tolkning af faktortal).
Konkurrence på internettet
Beslutningen om mere detaljerede målinger kommer efter længere tids pres, hvor myndighederne i Beijing har kunnet konstatere, at for eksempel den amerikanske ambassade i byen har valgt at offentliggøre sine egne målinger en gang i timen på Twitter (Beijing Air).
Seneste måling i skrivende stund melder om et forureningsindeks på 60 (klokken otte morgen Beijing-tid) eller “moderat” forurening. Det vil sige, at folk, som er særligt følsomme, ikke bør opholde sig udendørs for lang tid af gangen.
I praksis er det dog ikke noget, ret mange i Beijing tager sig af. Moderat forurening er en ganske almindelig foreteelse. Selv når forureningsgraden er oppe i det røde felt, virker den kinesiske hovedstad til at fungere helt, som den plejer. De fleste skal jo under alle omstændigheder udenfor deres dør og passe deres daglige pligter.
Udbredt og begrundet mistro
Målingerne fra den amerikanske ambassade har ifølge flere medier på internettet i flere tilfælde vist stærkere forurening end de officielle kinesiske tal. I det hele taget har der været en masse kritiske skriverier på nettet om den ringe luftkvalitet i byen. Der har været en udbredt mistro til myndighedernes intentioner.
I årene op til OL i Beijing i 2008 gjorde myndighederne et stort nummer ud af at offentliggøre tal for luftkvaliteten i byen, og man påstod, at luften var blevet meget renere, siden målingerne startede omkring 1998 (radioindslag fra Morgenmagasinet, november 2005).
Men allerede dengang var der kritik af myndighedernes metoder til at måle. Der var endda beskyldinger om forfalskninger af data (Kinabladet nr. 38 2008, s. 4-5). På magisk vis nåede myndighederne målet for antallet af det, man kaldte for “blå dage” (dage med en forurening under indeks 50). Men det er sandsynligt, at man kun nåede det mål ved at fifle med tal og målinger.
Før OL flyttede man en del industri væk fra byen, men det, der for alvor gjorde, at luften blev klarere, mens legene stod på, var, at man lagde restriktioner på trafikken. Man tog simpelthen halvdelen af den private trafik af vejene ved at lade biler med lige nummerplader køre på lige datoer og vice verca.
Så snart legene var overstået, var luften mærkbart dårligere igen. Og den er næppe blevet voldsomt bedre siden. Dengang var der omkring tre millioner biler på gaderne i Beijing. I dag er der omkring fem millioner.
Myndighederne påstår, at der var 286 “blå dage” i Beijing i 2010. Men der har været stigende mistro til de officielle tal og kritik af målinger, som ikke var detaljerede nok.
Gert Holmgaard Nielsen