Københavns overborgmester hjem
fra salgsturné i venskabsbyen Beijing
Frank Jensen (S), overborgmester i København (på kinesisk: Gebenhagen), afsluttede i går sit besøg i Beijing.
Det var et besøg, som efter sigende markerede starten på Københavns første venskabsbyprojekt.
Oven i købet var det en af Beijings viceborgmestre, som kom og anmodede, om ikke København ville indvillige i at indgå en venskabsbykontrakt.
For Beijings vedkommende var formålet ifølge Frank Jensen at få del i de rige erfaringer, som Købehavn har med at udvikle sig hen imod at blive en grøn by. Målet er, at København skal være CO2-neutral i 2025. Generelt er miljøresultaterne allerede til at føle på.
For eksempel virker det allerede for mange i dag som en selvfølge, at man kan bade i vandet i Københavns kanaler. Men for bare ti år siden var det endnu en drøm.
Et skræmmende svineri
I Beijing er det en drøm, der ligger langt ude i fremtiden, for vandet i floderne, som løber igennem millionbyen er fyldt med alt muligt, som ikke burde være der.
Foruden almindeligt affald, som enten flyder på overfladen eller synker til bunds, er der en uhyggelig blanding af slam, urin, eskrementer – og hvem ved hvad.
Ofte er vandet mørkegrønt som maling. Alligevel fisker de lokale i vandet og kan finde på at spise det, de fanger – hvis de da ikke er smarte og sælger fiskene til videresalg på et lokalt marked!
Perspektiverne er skræmmende, for dette er situationen i Beijing, Kinas hovedstad. Vestlige medier har utallige gange rapporteret om forurening andre steder i landet, som er endnu værre.
Men lad os nu holde os til Beijing. Udover at vandløbene er ødelagt, er luften forfærdelig trods mange års kamp for at gøre den renere. Særligt op til OL i Beijing i 2008 gjorde de kinesiske myndigheder et stort nummer ud af at fremvise statistik, som skulle vise, at luften rent faktisk blev bedre og bedre.
Industri blev flyttet ud af byen, men samtidig er bilerne flyttet ind. I 2004 var der 2,5 millioner biler i Beijing. I dag er der omkring fem millioner. Dertil kommer, at mange tvivler på, om den officielle statistik over luftens tilstand holder vand. Beskyldninger om fusk med statistikken over partikler i luften har været fremsat flere gange.
Men den københavnske statistik skulle vel stå til troende? Frank Jensen fortæller, at siden 1995 er CO2-udslippet i København faldet med ikke mindre end 40 procent.
Med andre ord: Der er rigeligt at tage sig til på miljøfronten i Beijing. Dermed skulle der være gode chancer for kontrakter for den cirka 50 mand store delegation, som fulgte efter Frank Jensen til den kinesiske hovedstad. Medlemmerne kunne især tilbyde bæredygtige løsninger indenfor vand, varme, energi og byggeri.
Gert Holmgaard Nielsen