Kinas moderne historie udgivet
som tegneserieromantrilogi

Li Kunwu lægger stærkt ud med bind nummer ét om årene under Mao Zedong. Det var hårde år for de fleste.
Det er længe siden, det var en helt anden tid, det var en gang i sidste århundrede, det var langt væk, men det er stadig vigtigt at huske – også for os i Vesten.
Li Kunwu har nu givet nye generationer muligheden for at forstå historien om det nye Kina, som Mao Zedong grundlagde i 1949. Med første bind af det, vi kunne kalde en tegneserieroman (“graphic novel” på engelsk) tager han fat i årene, hvor Mao var ved magten frem til sin død i 1976. Romanen udgives som en trilogi, og denne den første del, der tager fat i alle de store og som oftest ulykkelige kampagner, som Mao lancerede, kom på gaden her midt i september.
Råt for usødet
Bind to og bind tre kommer til at handle om tiden efter Mao – tiden med den voldsomme, hurtige og gennemgribende modernisering af hele landet på godt og ondt. Disse to bind bliver udgivet på dansk til næste år. Indtil da er det meget opløftende at se, hvad Li Kunwu formår med sin kunst. Det er hans eget liv, opvæksten i det moderne Kina, som han fortæller om. Han er født i 1955.

Li Kunwu tegner med en traditionel kinesisk streg - især i landskabs-malerierne. Det bidrager kun til historiens troværdighed.
Der bliver ikke fejet noget ind under gulvtæppet hverken i ord eller streg. Drengen, lille Li, elsker sine forældre, og han lærer at elske formand Mao. Han må acceptere at leve med, at der kun er plads til elske formand Mao og ingen anden, men han indser foreløbigt ikke, at det er vilkårene. Han bliver bare forvirret, når den kamp, han kæmper, vender sig mod ham selv og hans familie.
Den historie, som Li Kunwu starter på i bind ét i trilogien er vigtig at prøve at forstå, hvis man vil forstå det moderne Kina. Og her får man nu muligheden for at få denne historie skitseret i en lidt lettere form, som bestemt samtidig fastholder seriøsiteten. Det er råt for usødet.
Indeni og udenpå
“Skid i hullet” står der på det offentlige lokum, som netop ikke er andet end et beskidt hul. Vi er med overalt. Li Kunwu har ingen fine fornemmelser. Man fornemmer klart hele vejen igennem, at han prøver at skildre den tid, som han har oplevet på egen krop, så ærligt, som det overhovedet er muligt for ham. Han fortæller og viser det hele – det smukke og det grimme ved både det ydre og det indre.
Og når han ikke formår at skildre det, indrømmer han det også. Det ser vi, da han beskriver en voldsom episode, hvor en lærer på hans skole muligvis bliver slået ihjel af sine elever. Li, som er med i oprøret mod lærerne, husker det ikke klart. Billederne bliver udviskede, som de formodentlig er blevet det hos millioner af andre, som bagefter ikke har været for stolte af det, som de havde været med til.

Lille Li føler sig tryg derhjemme, når hans far, den lokale partisekretær, fortæller om de gode og de onde. Men hvem er de gode og de onde derude i virkeligheden?
Der er kun én anbefaling at give til denne bog, hvis man interesserer sig bare en smule for Kina (og hvem tør i dag undlade at interessere sig bare en smule for Kina?). Anbefalingen lyder: Læs den! Og læs mere på min hjemmeside under Tegneserier.
Gert Holmgaard Nielsen
Pingback: Graphic Novel II