Haren og Skildpadden

Presset kommer til at ligge på de unge 

Kina kører i den økonomiske overhalingsbane. Det forskrækker mange i Vesten, der ser det som en trussel. Beijing, 2009. (Foto: Gert Holmgaard Nielsen)

“Bekymringen er mere hvor flittige, vi selv er.” Sådan sagde Carsten Boyer Thøgersen i Horisont på P1 tirsdag for-middag. Carsten Boyer Thøgersen er leder af Udenrigsministeriets China Task Force, og har tidligere boet hele 23 år i Kina, blandt andet som generalkonsul i Shanghai.

Bemærkningen blev leveret til allersidst
i et program, som havde handlet om vi danskeres eller vi vesterlændinges be-kymring over Kinas fremtog i den globali-serede verden. “Kineserne kommer,” siger vi. Og vi siger det ikke med en forventningens glæde i stemmen. Vi mener det som en advarsel. Det er Heidi Wang ked af … for ikke at sige træt af … at høre på.

Heidi Wang kom til Danmark fra Taiwan for 25 år siden, og er i dag medlem af Københavns Borgerrepræsentation for Venstre samt China Area Manager for Niels Brock. For hende 
lyder det nærmest som om, vi opfatter kineserne som en sværm af græshopper, der kommer og æder det hele op for øjnene af os.

Udfordringen skal tages nu
Når alt kommer til alt, bliver vi nødt til at betragte kinesernes fremmarch som en udfordring. Mathias Sloth Andersen, på tredje år studerende på Asian Studies Programme på Copenhagen Business School mener, at udfordringen kan klares, for vi er ikke mere dovne en kineserne. Problemet er vel snarere, at kineserne talmæssigt er så overlegne, at den flittige del af befolkningen af mange stadig ses som en truende græshoppesværm.

Derfor falder det i sidste ende tilbage på os selv, som Carsten Boyer Thøgersen til allersidst konstaterede. Og det vil i høj grad (også) sige, at det falder tilbage på vores unge. De må tage udfordringen op, gerne lære noget kinesisk sprog og kultur, men især lære sig et fag og tage kampen op derude i det virkelige liv (tidligere samme formiddag var Mathias Sloth Andersen i P1 Morgens tredje time for at fortælle om det at studere kinesisk - lyt fra tidskode 24:00).

Hvis ikke det sker, så kan man frygte, at den danske velfærdsdansker i egen selvtilfreds-hed sidder og lader sig løbe fuldstændigt over ende. Akkurat som historien om Haren og Skildpadden. Den kan ses herunder via Youtube, i fald nogen skulle have glemt pointen.

I mange år har vi ikke regnet kineserne for meget mere end en kuriositet, men nu skal vi løbe om kap med en 17-dobling af bruttonationalproduktet på 30 år. Med andre ord: Vi skal tage os sammen. Det er den gamle historie om Haren og Skildpadden om igen

Gert Holmgaard Nielsen

Tilbage til toppen

Om Gert Holmgaard Nielsen

Jeg er uddannet journalist samt exam.art. i østasiatiske studier. I dag underviser jeg i kinesisk på gymnasieniveau. I årene fra 2003 til 2009 var jeg korrespondent i Beijing for bl.a. DR Nyheder. Fra 1994 til 1996 studerede jeg kinesisk i Beijing, samtidig med at jeg arbejdede som freelancejournalist. Læs mere under menuerne "Kontakt og CV" samt "Om Kinakontoret" ovenfor til højre.
Dette indlæg blev udgivet i Kina & Danmark. Bogmærk permalinket.

Der er lukket for kommentarer.