Hele Kina i små bidder

Lær at forstå det moderne Kina

OBS: Menubjælken består af ti sider, flere af dem med tilhørende undersider. Mange sider er kun etableret, og altså endnu tomme, men samlet set danner menuen et skelet til den side, jeg ønsker at nå frem til.

Nyhed: Den Lille Havfrue redder vores den danske pavillon på verdensudstillingen i Shanghai (Expo 2010) fra at være den rene spild af tid. Lyt til min debat med direktør i Erhvervs- og Byggestyrelsen, Finn Lauritzen, om, hvorvidt pavillonen er en fiasko eller ej. Sendt på P1 Debat den 30. august 2010.

Kronik: Debatten i P1 Debat om den danske pavillon i Shanghai tog udgangspunkt i min kronik i Politiken den 13. august 2010.

Det er en stor mundfuld at gabe over, når man skal starte fra bunden med at lære Kina at kende: 5.000 års historie og en kultur, som er meget fremmed fra vores egen.

Kineserne har i bund og grund det samme problematiske forhold til forbrug, som vi har i Vesten. Foto: Gert Holmgaard Nielsen.

Nej, siden her er ikke dedikeret alene til kinesisk mad eller kinesisk historie. Den handler først og fremmest om Kinas modernisering på godt og ondt, men for at forstå det moderne Kina, er det også nødvendigt at have et rimeligt overblik over Kinas nyere historie, der er fuld af dramatik med Vesten i en ikke altid flatterende rolle.

Overblikket vil jeg prøve at give dig dels ved hjælp af alt det journalistiske materiale, som jeg har produceret i Kina gennem næsten ti år, dels ved henvisninger til nøje udvalgt materiale på internettet, som jeg har fundet nyttigt i bestræbelsen på at lære Kina bedre at kende.

Kinesisk kultur truet
Men lad mig da bare starte med med at illustrere Kinas modernisering via den kinesiske madkultur. Indslaget herunder stammer fra AlJazeera, og handler om det rige og traditionelle kinesiske køkken, der bliver truet af vestlig fastfood-kultur. Mange andre dele af kinesisk kultur er om ikke truet så dog stærkt påvirket af Vesten.

Et flot og interessant indslag fra AlJazeera om moderniseringens
betydning for Kinas madkultur.

Her på Kinakontorets hjemmeside kan du surfe lidt omkring og lære lidt om en række forkellige aspekter om Kina. Det kan være en god start på at få taget hul på et meget stort og fremmed emne, som det bliver mere og mere vigtigt for os at forholde os til. Artikler, billeder, radioindslag og video – her er noget for enhver smag om lidt af det meste (politik, økonomi, kultur, samfund etc.).

Kina-blog på vej
Med tiden vil der opstå en blog her. Planen er, at jeg en gang om måneden vil komme med et aktuelt indlæg. Foreløbig skal hele websitet dog lige bygges op.

Efterhånden vil der nemlig dukke rigtig meget information op her. Jeg har computeren, skufferne, skabene og hovedet fuld af oplevelser, artikler, radio og ikke mindst billeder fra de 17 år, jeg har beskæftiget mig med landet.

Hav lidt tålmodighed. Vi tager det bid for bid. Værs’go’ at tage for dig!

Gert Holmgaard Nielsen

Tilbage til toppen

Om Gert Holmgaard Nielsen

Jeg er uddannet journalist samt exam.art. i østasiatiske studier. I dag underviser jeg i kinesisk på gymnasieniveau. I årene fra 2003 til 2009 var jeg korrespondent i Beijing for bl.a. DR Nyheder. Fra 1994 til 1996 studerede jeg kinesisk i Beijing, samtidig med at jeg arbejdede som freelancejournalist. Læs mere under menuerne "Kontakt og CV" samt "Om Kinakontoret" ovenfor til højre.
Dette indlæg blev udgivet i Velkommen. Bogmærk permalinket.

Der er lukket for kommentarer.