Historisk besøg

Kineseren kommer – hva’ gør vi nu?

Hu Jintao er det første kinesiske statsoverhoved, der kommer på besøg i Danmark. Han bliver i tre dage. Beijing, 2005. (Foto: Gert Holmgaard Nielsen)

Den kinesiske præsident kommer på officielt besøg i næste uge. Han ankommer sammen med sin hustru torsdag den 14. maj, og de to rejser videre til G20-møde i Mexico den 16.

Nyheden var ikke mere end lige annonceret, inden debatten gik i gang: Hvad skal vi bruge det besøg til?

Skal vi koncentrere os om at sikre os alle de forretningsaftaler, som vi kan komme i nærheden af? Eller skal vi bruge muligheden for at kritisere Kina for alt det, vi nu synes Kina bør kritiseres for? Sig det bare højt: Menneskerettighederne.

Det er et ømtåleligt spørgsmål, som ikke bliver mindre ømtåleligt af, at vi i Vesten står midt i en alvorlig økonomisk krise, som der ikke er styr på endnu. Også i Danmark leder vi efter noget at leve af, som vi kan have for os selv. Samtidig vil vi – principielt – gerne forfægte de rettigheder, som vi selv har bygget vores eget samfund på.

Daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen inviterede allerede i 2004 Hu Jintao til Danmark. Beijing, 2008. (Foto: Gert Holmgaard Nielsen)

På høje tid
Under alle omstændigheder kan man sige, at det set fra et dansk synspunkt er på høje tid. Dronning Margrethe var på officielt besøg i Kina for 33 år siden i sommeren 1979, endnu inden Deng Xiaopings modernisering var et år gammel.

Og da daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) var på sit første officielle besøg i Kina i 2004, inviterede han Hu Jintao på besøg i Danmark, havde Hu også knap nok siddet et år på posten. Han tog høfligt imod indbydelsen, men der skulle altså gå otte år, inden der kunne findes tid i hans travle kalender.

Det er første gang, at et kinesisk statsoverhoved kommer på besøg i Danmark, og der kan være flere grunde til, at Hu Jintao vælger at kommer her forbi – oven i købet i længere tid end nogen amerikansk præsident hidtil har afsat tid til os.

Danmark er for tiden formandsland i EU. Det er snart overstået, men ikke desto mindre. Derfor vil den kinesiske præsident møde statsminisister Helle Thorning Schmidt som noget meget mere end bare repræsentant for den danske regering. Og med den økonomiske krise i EU er der nok for EU-formanden at tale med repræsentanten for verdens næststørste og i øvrigt hurtigst voksende økonomi om.

Hu Jintaos besøg er Helle Thornings chance. Men hun kan stadig ikke tillade sig bare at vente. Ballerup, 2011. (Foto: Gert Holmgaard Nielsen)

Danmarks tilbud til Kina
Men Helle Thorning Schmidt vil naturligvis også gerne tale med Hu Jintao om noget af det, som vi mener, at Danmark kan hjælpe Kina med – og som vi dermed kan skabe arbejdspladser ud fra: Miljøbeskyttelse, moderne landbrug, moderne teknologi og sundhed.

Noget af det, som næsten alle kinesere ved om Danmark er, at det er et velfærdsland med en velfungerende sundhedssektor. Det vil de gerne lære af.

Og med hensyn til menneskerettighederne: Mon ikke at det politisk kan lade sig gøre at tale om både forretning og rettigheder? Under alle omstændigher har Helle Thorning Schmidt i klare vendinger forlangt af hele sin regering, at menneskerettighederne skal diskuteres på alle officielle møder mellem danske og kinesiske ministre (læs mit blogindlæg “Helle for menneskerettighederne“).

Hun bliver derfor nødt til at vise det gode eksempel. Og det har hun da også allerede her til formiddag lovet, at hun vil gøre.

Gert Holmgaard Nielsen

Tilbage til toppen

Om Gert Holmgaard Nielsen

Jeg er uddannet journalist samt exam.art. i østasiatiske studier. I dag underviser jeg i kinesisk på gymnasieniveau. I årene fra 2003 til 2009 var jeg korrespondent i Beijing for bl.a. DR Nyheder. Fra 1994 til 1996 studerede jeg kinesisk i Beijing, samtidig med at jeg arbejdede som freelancejournalist. Læs mere under menuerne "Kontakt og CV" samt "Om Kinakontoret" ovenfor til højre.
Dette indlæg blev udgivet i Kina & Danmark, Politik. Bogmærk permalinket.

Der er lukket for kommentarer.