Hu Jintaos besøg, dag 1

Kinamanden er landet

Kinas præsident Hu Jintao og hans hustru, Liu Yongqing, ankom torsdag eftermiddat. Købehavn, 2012. (Foto: Gert Holmgaard Nielsen)

Ved 17-tiden på en overskyet torsdag eftermidag landede Kinas præsident i Københavns Lufthavn, hvor den danske kongefamilie ventede for at byde ham, hans hustru og hele hans følge velkommen til Danmark.

Hu og hustru trådte ud på den mobile trappe, vinkede begge næsten kongeligt, og begyndte derefter nedstigningen for at sætte fod på dansk jord – noget ingen kinesiske præsident tidligere har gjort.

Der står ingenting på det officielle program udover modtagelsen, så Hu Jintao har nu en fem-seks timer og en god nats søvn til at vænne sig til tidsforskellen.

Spørgsmålet er, om de mange forretningsmænd,, som skal underskrive kontrakter for milliarder af kroner i de kommende dage, vil være i stand til at sove. Det, at den kinesiske præsident vælger at komme forbi overnatte to nætter, har lange og meget positive udsigter.

Hele kongefamilien med dronning Margrethe i spidsen stod klar til at tage imod den kinesiske præsident. Købehavn, 2012. (Foto: Gert Holmgaard Nielsen)

Heller ikke de danske mediefolk står til at få megen søvn i de kommende par døgn. Hele optakten til besøget har været intens. Ingen er mere i tvivl om Kinas politiske og økonomiske betydning for verdens velbefindende, så dækningen har indtil videre været en amerikansk præsident værdig.

Til gengæld har ingen amerikansk præsident været på officielt besøg i Danmark så længe, som Hu Jintao har tænkt sig at opholde sig her. I hvert fald ikke så vidt jeg er klar over. De fleste har været her i mindre end 24 timer, inden de har skyndt sig videre ud i verdens egentlige brændpunkter.

NTD, en nyhedsstation baseret i New York, og som er kritisk over for den
kinesiske regering, lavede denne rapport på førstedagen for Hu Jintaos
besøg i Danmark. NTD blev nægtet adgang til alle pressearrangementer.
Hør forklaringen fra det danske International Press Centre her.

Gert Holmgaard Nielsen

Tilbage til toppen

Om Gert Holmgaard Nielsen

Jeg er uddannet journalist samt exam.art. i østasiatiske studier. I dag underviser jeg i kinesisk på gymnasieniveau. I årene fra 2003 til 2009 var jeg korrespondent i Beijing for bl.a. DR Nyheder. Fra 1994 til 1996 studerede jeg kinesisk i Beijing, samtidig med at jeg arbejdede som freelancejournalist. Læs mere under menuerne "Kontakt og CV" samt "Om Kinakontoret" ovenfor til højre.
Dette indlæg blev udgivet i Kina & Danmark, Kinas ledere, Menneskerettigheder, Politik. Bogmærk permalinket.

Der er lukket for kommentarer.