Kinas barmhjertige samaritan
er en ældre og fattig posedame
Chen Xianmei er den nye hverdagshelt i Kina. Hun er 57 år og tilsyneladende kun en fattig posedame, ikke meget mere end halvanden meter høj. Men det var hende, som stoppede op og trak den lille pige til side, så hun ikke ville blive kørt over igen.
18 andre var i de foregående ti lange minutter vandret eller kørt lige forbi den dødeligt kvæstede toårige Wang Yue, der lå hjælpeløs i sit eget blod midt i den befærdede smøge. Ingen kunne undgå at lægge mærke til hende, og alligevel var der ingen, som reagerede. Ikke før Chen Xianmei kom forbi. Da var Yueyue, som den lille pige blev kaldt af sine forældre, allerede blevet kørt over to gange. Og her til morgen lyder det via flere medier, at den lille pige nu er død af sine kvæstelser.
De rystende billeder er gået verden rundt de seneste par dage, og i Aftenshowet på DR1 i går aftes blev de også vist. Yueyues tragiske skæbne i den lille smøge i byen Foshan i Guangdong-provinsen blev optaget via et overvågningskamera, og nu diskuterer hele verden – også kineserne selv – hvor medmenneskeligheden blev af i Kina.
Ignoreret af alle
Wang Yue ses først gå formålsløst omkring i smøgen. Hun ænser ikke den lille, hvide varebil, som kommer mod hende, og chaufføren ænser tilsyneladende heller ikke hende. Han kører hende over, og opdager så, at der er noget galt. Han stopper men kun for et øjeblik. Så kører han videre, og bilen hopper, da også det højre baghjul kører over den lille pige.
Herefter går der ti minutter. 18 personer ses gå eller køre lige forbi den lille Yueyue, som hun blev kaldt. Nogle få ser direkte på hende, men de fleste lader som om, de ikke ser hende. Og få minutter efter, at hun er blevet kørt over, bliver hun kørt over af endnu en bil. Begge chauffører er anholdt.
Jeg vil ikke bringe overvågningsbillederne her, for begge påkørsler er inkluderet i
samtlige reportager, som jeg har kunnet finde på Youtube. Indslaget ovenfor er en
kollage bestående af affotograferinger af en engelsksproget avistekst om ulykken
samt billeder af Wang Yue (王悦), hendes ulykkelige forældre og Chen Xianmei.
Der har været mange bud på forklaringer på de to chaufførers og de 18 forbipasserendes opførsel. Den første chauffør, som påkørte pigen, har fortalt, at hans kæreste netop havde slået op med ham i mobiltelefonen. Men det forklarer ikke, hvorfor han valgte at køre videre.
Grunden kan være, at det var bedre at lade den lille pige dø, for hvis chaufføren gav sig til kende, ville han helt sikkert komme til at hænge på hospitalsregningen, og den ville ruinere ham. Den slags argumenter hører man i Kina.
Debat og beskyldninger
Når så mange mennekser efterfølgende gik forbi lille Yueyue, kan det – udover den almindelige menneskelige forklaring på engelsk kendt som the bystander effect – forklares med, at hver enkelt er bange for sidenhen at blive anklaget for at være gerningsmanden.
I 2007 faldt der oven i købet en dom over en ung mand, Peng Yu, som hjalp en ældre dame, som var faldet og havde slået sig. i nød. Dommerens logik var, at hvorfor ville den dømte ellers hjælpe, hvis det ikke var ham, som var skyld i, at den gamle dame var faldet? Jeg har selv oplevet kinesere, som ikke lagde skjul på, at de heller ikke ville reagere af netop denne grund. Se også CNN’s Jaimie FlorCruz’ kommentar til hele historien.
Der er altså både menneskelige og sociale årsager til Yueyues skæbne. Mange enkeltpersoner og virksomheder strømmede efterfølgende til for at give penge til Chen Xiaomei og til Yueyues forældre – men til hvilken nytte? Chen Xiaomei endte endda med at blive beskyldt for at spekulere i den lille piges ulykke. “Men jeg ville bare hjælpe,” indvendte Kinas lille, barmhjertige samaritan.
Gert Holmgaard Nielsen