Anders Fogh i Kina 2004

En statsminister lod sig imponere …

Anders Fogh Rasmussen besøgte Kina for anden gang som statsminister i efteråret 2008. Første gang var i 2004. Beijing, 2008. (Foto: Gert Holmgaard Nielsen)

I februar 2004 kom statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) på officielt besøg i Kina, og han lagde ikke skjul på, at kineserne skal man være venner med.

Danmarks liberale statsminiter var tilpas imponeret over det på papiret kommunistiske Kina. Der var ikke så meget som antydningen af kritik i noget af det, han havde at sige om sine værter og måden, de styrer landet på.

Det var et besøg, der skulle bekræfte det gode forhold mellem Danmark og Kina, og det var et besøg, der skulle promovere dansk industri. Fogh besøgte blandt andet Mærsks containerhavn i Shanghai, og under opholdet i Beijing var han blandt andet på besøg hos Danfoss’ fabrikker i nærheden af Tianjin.

Foghs besøg i Kina. Varighed 5:40
En opsummering af Foghs besøg mens han var på vej hjem fra Beijing. Blandt andet overværede han sammen med premierminister Wen Jiabao en underskriftseance i Folkets Store Hal, hvor nogle handelskontrakter og nogle formelle aftaler om venskabeligt samarbejde mellem Danmark og Kina fik sat signaturer på.
Den danske statsminister talte også om demokrati for kinesiske studerende på Qinghua Universitet, og han udnævnte kinesiske H.C. Andersen-ambassadører året før lanceringen af 200-året for den danske eventyrdigters fødsel.
Indslaget blev sendt første gang i Refleks den 28. februar 2004.

Ingen kritik af Kina. Varighed: 2:00
Kort før statsminister Anders Fogh Rasmussen tog til lufthavnen for at flyve hjem til Danmark, opsummerede han sine oplevelser i Kina. Den liberale statsminister havde intet negativt at sige om det på papiret kommunistiske Kina.
Indslaget blev sendt i Radioavisen klokken 12 den 28. februar 2004.

Fogh og Taiwan. Varighed 1:50
Statsminister Anders Fogh Rasmussen oplevede under sit officielle besøg i Kina at blive spændt for den kinesiske propagandavogn. Den officielle, engelsksprogede avis, China Daily, citerede Fogh for at have sagt, at ”den afstemning, som de taiwanske myndigheder planlægger at afholde vil skade freden og stabiliteten tværs over Taiwanstrædet”. Men skal et demokrati som Taiwan ikke have lov til at afholde folkeafstemninger? Fogh fik i DR lejlighed til at forklare. Mere om afstemningen under menupunktet Taiwan.
Radioavisen klokken 18.30 den 27. februar 2004.

Tilbage til toppen

Kina og dansk erhvervsliv. Varighed: 4:30
Det var først og fremmest for at promovere dansk erhvervsliv i Kina, at Anders Fogh Rasmussen var i Kina. En større delegation af erhvervsfolk fulgte med ham i kortegen og fik adgang til vigtige kontakter i det lukkede politiske system.

Dansk Industri åbnede et kontor i Shanghai for at hjælpe nye virksomheder ind på det kinesiske marked, og den administrerende direktør i Danfoss, Jørgen Clausen, understregede, at Danmark må ruste sig aktivt for at skabe nye arbejdspladser i stedet for de, der forsvinder til Kina. I indslaget kommer jeg uheldigvis til at forveksle Danfoss med Grundfos.
Indslaget blev sendt første gang i Magasinet Penge den 27. februar 2004.

Fogh om EU-våbenembargo I. Varighed: 2:00
Dagbladet Politiken bragte en forsidehistorie om socialdemokratisk kritik af, at Anders Fogh Rasmussen ikke vil modsætte sig en ophævelse af EU’s våbenembargo. Det sagde han på en pressekonference under sit officielle besøg i Kina.

Men Socialdemokratiets udenrigspolitiske ordfører, Jeppe Kofoed, mente, at Fogh havde sagt noget helt andet på udenrigspolitisk nævns møde knap en måned tidligere. Det blev det helt store diskussionsemne i Danmark, selvom det efterhånden viste sig at være en indenrigspolitisk storm i en andedam.
Indslaget blev sendt i Radioavisen klokken 17 den 26. februar 2004.

Fogh i Shanghai. Varighed: 2:00
Shanghai var første stop under statsminister Anders Fogh Rasmussens officielle besøg i Kina. Han mødte i øvrigt aldrig Shanghais borgmester, som det var planen. Han Zheng var ”indisponeret”. I stedet mødte den danske statsminister en vice-borgmester.
Indslaget blev sendt i Radioavisen klokken 12 den 24. februar 2004.

Tilbage til toppen

Tilbage til Kina & Danmark

Der er lukket for kommentarer.