Kina & Nordkorea

Et meget besværligt naboskab

"The US is truly an Axis of Evil". Det var USA's daværende præsident George Bush, der omkring 2002 introducerede termen "Ondskabens Akse".

Nordkorea er en problematisk nabo for Kina på en helt anden måde end Japan. Under Anden Verdenskrig var Kina og Japan fjender, og det er det, der præger de to landes forhold i dag. Nordkorea og Kina er kommunistiske allierede, og Kina gik endda ind og kæmpede på nordkoreanernes side fra 1950 til 1953, da Nordkorea prøvede at tage Sydkorea med magt.

Sydkorea var sammen med sin allierede, USA, på nippet til at løbe Nordkorea over ende, da kineserne blandede sig og vendte nordkoreanernes krigslykke. I 1953 indgik de stridende parter en våbenhvileaftale, som trak en grænse mellem de to lande langs den 38. længdegrad.

Problemet i forhold til Nordkorea er opstået, fordi Kina har forstået at udvikle sig bort fra de kommunistiske dogmer. Nordkorea er forblevet fastlåst i en betonkommunistisk styreform og i et verdensbillede formet i den kolde krigs tid (1945-1991).

Politisk har det nordkoreanske styre dermed malet sig op i et hjørne. Man ser fjender overalt, og man ruster sig til krig. Truslen alene giver også et stærkt forhandlings- eller afpresningkort på hånden. Især hvis man går efter at anskaffe sig atomvåben.

I 2002 indrømmede Nordkorea ifølge en amerikansk udsending, at man var i færd med at udvikle atomvåben. FN’s atomvåbeninspektører blev smidt ud af landet, og atomkrisen startede. Der udviklede sig et forhandlingsforløb, som senere koblede Kina på. Den kinesiske regering holdt sig ellers til at starte med uden for forhandlingerne, men man har nu taget førerskabet ved at agere vært. Seks parter deltog i forhandlingerne, som endnu i dag ikke er afsluttede: Nordkorea, USA, Rusland, Japan, Sydkorea og Kina.

Det er forhandlinger, som gentagne gang har trukket ud, og Nordkorea har flere gange meldt sig helt ud af forhandlingerne.

Samtidig med at sekspartsforhandlingerne går deres skæve gang, er der nærmest mangel på alt i det nordkoreanske samfund. Der har været noget hungersnød i landet mere eller mindre siden 1994, men FN’s Verdensfødevareprogram, WFO, som er stationeret i Nordkoreas hovedstad Pyongyang, har i lyset af atomkrisen jævnligt svært ved at brødføde de omkring seks millioner mennesker, man har som mål at hjælpe med det daglige brød.

Sekspartsforhandlinger # 5. Varighed:
I november 2005 kom Nordkorea endelig tilbage til forhandlingsbordet i sekspartsforhandlingerne. Udadtil endte heller ikke dette møde med de store resultater, selvom der havde været flere tegn på, at Kina havde strammet kursen i forhold til sin gamle nabo og på papiret kommunistiske allierede.
Indslaget blev send i Radioavisen klokken 12 den 9. november 2005.

Lieberthal om Nordkorea (Ikke uploaded). Varighed:
Midt i 2005 havde sekspartsforhandlingerne med Nordkorea stået stille i mere end et år, og lod for alvor til at være stødt på grund. Sidste gang de seks parter var mødtes, var i februar året før. Et aftalt møde i september 2004 blev aldrig til noget, fordi den nordkoreanske delegation simpelt hen ikke mødte op. Nordkoreas nylige trussel om en atomprøvesprængning hang stadig i luften. Interview med Kenneth Lieberthal, højtstående amerikansk ekspert i kinesisk politik.
Indslaget blev sendt første gang i
Orientering den 6. juni 2005.

Chefen for FN's fødevareprogram i Nordkorea, Richard Regan, var bestemt ikke ovenud optimistisk over fødevaresituationen i det lukkede land. Beijing, 2005. (Foto: Gert Holmgaard Nielsen)

Nordkorea sulter (Ikke uploaded). Varighed:
Nordkoreanerne har været plaget af hungersnød mere eller mindre siden 1994. FN’s verdensfødevareprogram har været i landet næsten lige så længe, og programmets regionschef for Asien var i foråret 2005 på besøg for at vurdere situationen. Han vurderede, at det har lange udsigter, før nordkoreanerne igen kan brødføde sig selv, og han fortalte om underernærede børn.
Indslaget blev sendt første gang i
Morgenmagasinet 11. april 2005.

Tilbage til toppen

NK – mærket for livet (Ikke uploaded). Varighed:
En generation af nordkoreanske børn har sultet så længe, at de har fået varige mén af det. Det konstaterer FN’s fødevareprogram, som de sidste ni år har været til stede i Nordkorea for at afhjælpe den massive fødevaremangel. En ny undersøgelse viser, at mere end en tredjedel af Nordkoreas børn lider af kronisk underernæring.
Indslaget blev sendt første gang i
Morgenmagasinet den 8. marts 2005.

Kinas nordkoreanske dilemma (Ikke uploaded). Varighed:
Text, text, text.
Indslaget blev sendt første gang i Morgenmagasinet den 18. februar 2005.

Sekspartsforhandlingerne strandet. Varighed:
Text, text, text.
Indslaget blev sendt Radioavisen klokken 16 den 17. februar 2005.

Tilbage til toppen

Kina og de nordkoreanske flygtninge. Varighed:
Text, text, text.
Indslaget blev sendt i
Radioavisen klokken 18 den 28 juli 2004.

Nordkoreanske hospitaler. Varighed:
Text, text, text.
Indslaget blev sendt i Radioavisen klokken 18.30 den 27. april 2004.

Togkatastrofe i Nordkorea II. Varighed:
Text, text, text.
Indslaget blev sendt i Radioavisen klokken 18.30 den 23. april 2004.

Tilbage til toppen

Kina hjælper Nordkorea. Varighed:
Text, text, text.
Indslaget blev sendt i
Radioavisen klokken 17 den 22. april 2004.

Kim Jong Il i Beijing. Varighed:
Text, text, text.
Indslaget blev sendt i Radioavisen klokken 18.30 den 20. april.

NK – Fødevarekrise II. Varighed:
Text, text, text.
Indslaget blev sendt i Radioavisen klokken 18.30 den 9. februar 2004.

Tilbage til toppen

NK – Fødevarekrise. Varighed:
Text, text, text.
Indslaget blev sendt i
Radioavisen klokken 12 den 9. februar 2004.

Hjælp til Nordkorea. Varighed:
Text, text, text.
Indslaget blev sendt i Radioavisen klokken 18.30 den 20. november 2003.

Tilbage til toppen

Tilbage til Kina & udlandet

Der er lukket for kommentarer.