Hu Jintao

Hu Jintao (1942- )

Hu Jintao, 2005. (Foto: Gert Holmgaard Nielsen)

Præsident siden 2003. Allerede som ung politiker i 1980′erne (det vil sige, da han var midt i 40′erne!) imponerede han Deng Xiao-ping, og han blev hentet ind i politbureauets stående komite i 1992.

Hu undgik i slutningen af 1970′erne og i tiden op igennem 1980′erne mange centralpolitiske fraktionsstridigheder ved at vælge en politisk karriere i det fattige indland. Han blev for eksempel provinsguvernør i så fjerne og fattige provinser som Tibet og Guizhou.

Truslen fra de fattige
Denne baggrund kan til dels forklare, hvorfor Hu Jintaos regering i dag vægter de fattige provinser højt. ”Nogle” er nu blevet meget rige, som Deng Xiaoping ville have det. Nu er turen kommet til de ”andre”. Centralregeringen havde indset, at sociale uroligheder med baggrund i velfærdskløften kunne udgøre en trussel mod styrets stabilitet.

Hu Jintaos førsteprioritet er dog fortsat sikringen af magten for Kinas Kommunist-parti. Inden han tiltrådte som præsident anså mange vestlige analytikere ham for at være en reformvenlig præsident, som formentlig ville slække på mediernes politiske tøjler. I stedet vurderer de fleste nu, at han har indsnævret ytringsfriheden i langt højere grad, end hans forgænger, Jiang Zemin, gjorde.

Kina ind i varmen med OL
OL-værtsskabet i 2008 var en enestående chance for Hu Jintao til at promovere Folke-republikken for omverdenen. I 1989 havde hele verdenspressen været vidne til et kaotisk optrin på Den Himmelske Freds Plads, der endte som en dyb ydmygelse af den kinesiske topledelse. Med OL ville verdenspressen være til stede igen, men denne gang til et arrangement, som foregik efter myndighedernes fastlagte program.

Hu Jintao optræder i videoklippet nedenfor med vanlig stiv korrekthed, inden han ved startceremonien for OL-fakkelløbet giver faklen videre til Kinas store sportshelt, hækkeløberen Liu Xiang. Intet overladt til tilfældighederne – ikke så meget som en ansigtstrækning.


OL i Beijing var et udstillingsvindue for hele Kina ud mod resten af verden.
Præsident Hu Jintao satte i marts 2008 OL-fakkelløbet i gang – et
fakkelløb, som aldrig var set større i OL’s historie.

Inden han blev præsident, var Hu Jintaos fornemste kendetegn ude i verden hans anonymitet. Nedenfor finder du nogle radioindslag, hvori jeg forsøgte at tegne et portræt af den lidt mystiske leder af verdens folkerigeste land.

Hvem er Hu Jintao? Varighed: 5:40
Hvem er Kinas præsident egentlig? Jo, vi ved nok, at han hedder Hu Jintao, men hvad står han for? Vestlige eksperter er stadig usikre, når de skal besvare det spørgsmål i dag to et halvt år efter, at Hu tog over fra Jiang Zemin. Og nu er der måske tegn på, at han vil bløde op i spørgsmålet om massakren på Himmelske Freds Plads i 1989. Hvad skal vi tro? Gert Holmgaard Nielsen har prøvet at komme nærmere et svar.
Indslaget blev bragt første gang i Morgenmagasinet den 28. september 2005.

Hus første år. Varighed: 4:38
For Hu Jintao var det et vigtigt skridt på vejen mod posten som Kinas præsident, da han for et år siden, den 15. november, blev valgt til generalsekretær (d.v.s. formand) for Kinas Kommunistparti. Indtil da havde han gjort sig mest bemærket ved offentligt at mene så lidt som muligt. Verden er ikke siden blevet meget klogere på hvem, han egentlig er. Der tegner sig et uklart billede af en måske reformvenlig præsident, som af politiske grunde bliver nødt til at vente med sine reformideer.
Indslaget blev bragt første gang i Morgenmagasinet den 17. november 2003.

Folkekongres
Dette er en nyredigering af mit første indslag for radioen, sådan som det var tænkt. Det skulle have været sendt i Morgenmagasinet den 5. marts 2003, men tekniske problemer gjorde, at det aldrig kom på. I stedet måtte jeg indtale det via telefon.

Tilbage til toppen

Tilbage til Kinas Ledere

Der er lukket for kommentarer.