2013 – p.t. Xi Jinping

Ny leder med ny stil?

2013
* Beijing rammes i januar af en særlig tæt smog, der bliver liggende i et par uger. Officielt går forureningsindekset kun til 500 (der måles på koncentrationen af de mindste, sundhedsskadelige partikler, PM2,5, i mikrogram pr. kubikmeter), men på den amerikanske ambassade konstaterer man, at det topper lige op over indeks 800. Luftforureningen stammer hovedsageligt fra afbrænding af fossilt brændsel, hovedsageligt kul, både privat og i industrien samt udstødning fra byens bilpark, som nu tæller mere end fem millioner biler.
* Luftforureningen i Beijing i januar kommenteres af mere end syv millioner brugere af webtjenesten Sina Weibo.
* Kinas højesteret stadfæster en døsddom over den 41-årige Li Yan fra Sichuan-provinsen. Hun slog sin mand, Tan Yong, ihjel i 2010 efter længere tids grov mishandling. På trods af at hun meldte mishandlingen til myndighederne, blev der ikke grebet ind.
* Kinesiske medier beskriver i begyndelsen af året forureningen af Kinas vand med følgende tal: Grundvandet i 90 procent af Kinas byer er forurenet; 60 procent er ‘alvorligt forurenet’. Kinas miljøministerium oplyser, at 43 procent af de lokaliteter, som blev overvåget i 2011, var så forurenede, at de var uegnede til ‘menneskelig kontakt’. I februar måned erkender centralregeringen for første gang officielt eksistensen af de såkaldte kræftlandsbyer, hvor indbyggerne lider er ekstremt mange tilfælde af kræft forårsaget af forurening (Information, 27/2 2013).

Xi Jinping vælges som præsident ganske som ventet, siden han blev valgt som
vicepræsident i 2008. Det kinesiske præsidentvalg er afslutningen på en udskiftning
på tusindvis af højere- og laverestående poster i hele Folkerepublikken.

* På Kinas folkekongres i Folkets Store Hal i Beijing vælges Xi Jinping midt i marts som Hu Jintaos efterfølger som præsident. Forventningerne til en ny leder med en ny stil er stor i Vesten. Hans første udlandsbesøg bliver ikke USA. I stedet tager han til Rusland, hvor præsident Vladimir Putin tager imod man med pomp og pragt. Her opleves Xis hustru, Peng Liyuan, en meget populær, nu forhenværende sangstjerne i det kinesiske militær, som en usædvanlig fremtrædende førstedame. Der er ikke på samme måde som i USA nogen tradition i Kina for at promovere præsidentens hustru.
* Bo Xilai, forhenværende medlem af det centrale poliburo og partisekretær i Chongqing, idømmes i september livsvarigt fængsel for korruption.
* I slutningen af september og begyndelsen af oktober plages Beijing igen af voldsom luftforurening. Myndighederne lukker eller stiller større miljøkrav til 1.200 virksomheder i byen, som pr. juli måned har 5,35 millioner biler. Tallet søges holdt nede på seks millioner i 2017.
* Den 28. oktober pløjer en kinesisk firehjulstrækker ind i en gruppe mennesker foran Den Himmelske Freds Port med det ikoniske portræt af Mao Zedong midt i Beijing. Fem dræbes og 38 såres. Bilen bryder i brand. Blandt de dræbte er de tre i bilen, som viser sig at være uighurer, et etnisk kinesisk mindretal fra provinsen Xinjiang. De kinesiske myndigheder meddeler, at man i bilen derudover blandt andet har fundet flag med “ekstremt religiøst indhold”. De anholder i dagene efter yderligere fem uighurer og betegner episoden som et terrorangreb.
* Fortsatte uroligheder med uighurer i Xinjiang-provinsen. I november dør ni civile og to betjente, da en gruppe bevæbnet med økser og knive angriber en politistation i Kashgar. I begyndelsen af december skyder og dræber politiet 14 personer nær Kashgar. To betjente mister livet. Og i slutningen af samme måned skyder og dræber politiet otte personer, også i Kashgar, under et “terrorangreb”, som det hedder i de kinesiske statsstyrede medier. Oplysningerne under nærværende punkt stammer alle fra kinesiske medier.

Tilbage til toppen

Der er lukket for kommentarer.