Magten forrykkes

Kina med i front blandt bidragydere
til den Internationale Valutafond

Præsident Hu Jintao er rejst til Mexico med penge på lommen og krav til IMF. (Arkivfoto: Gert Holmgaard Nielsen)

Efter sit lille hyggebesøg i Danmark tog Kinas præsident Hu Jintao direkte til Mexico for at deltage i G20-topmødet.

Her hev han den store tegnedreng frem og lovede at skyde hele 43 milliarder dollars i den Internationale Valutafonds (IMF) redningsfond til lande med økonomiske problemer.

Det er penge, som der kan bliver god brug for, men de sidder ikke løst. Samtidig har Kina og en række andre lande med de øvrige BRIK-lande i spidsen (BRIK er de nye, blomstrende økonomier Brasilien, Rusland, Indien og Kina) understreget, at pengene ikke bare skal gå til at understøtte de kriseramte lande i EU.

Det er helt i tråd med det gamle ord om, at det er den, der betaler for musikken, som også bestemmer, hvad der skal spilles. Kina – og de andre blomstrende økonomier – tager dermed endnu et skridt henimod en forskydning af de magtforhold, som ellers har været gældende i årtier.

Eller som Hu Jintao valgte at udtrykke det: “Vi bør styrke gennemsigtigheden og legitimiteten af udvælgelsesprocessen for ledere af internationale finansinstitutioner og forstærke repræsentationen af udviklingslandene.”

Brasilien, Rusland, Indien og Mexico har hver budt ind med 10 milliarder dollars, mens Tyrkiet har budt ind med fem milliarder dollars.

Kinas bidrag til det samlede nye indskud på 456 milliarder dollars er det tredjestørste efter Japans på 60 milliarder dollars og Tysklands 54,7 milliarder dollars. USA bidrager ikke i denne omgang.

Ganske vist er Kina et uland, men det er også verdens næststørste økonomi og ligger inde med verdens største valutareserver på 3,2 billioner dollars.

Gert Holmgaard Nielsen

Tilbage til toppen

Om Gert Holmgaard Nielsen

Jeg er uddannet journalist samt exam.art. i østasiatiske studier. I dag underviser jeg i kinesisk på gymnasieniveau. I årene fra 2003 til 2009 var jeg korrespondent i Beijing for bl.a. DR Nyheder. Fra 1994 til 1996 studerede jeg kinesisk i Beijing, samtidig med at jeg arbejdede som freelancejournalist. Læs mere under menuerne "Kontakt og CV" samt "Om Kinakontoret" ovenfor til højre.
Dette indlæg blev udgivet i Kina og verden, Kinas ledere. Bogmærk permalinket.

Der er lukket for kommentarer.