New York Times straffes fortsat

Kina har strammet grebet om
de udenlandske journalister

Denne artikel udløste problemerne for New York Times med at få akkrediteret journalister i Kina.

For tredje gang på 18 måneder har de kinesiske myndigheder nægtet at give opholds- og arbejdsvisum til en journalist fra New York Times, denne gang Austin Ramzy.

Det meddelte FCCC i går fra Beijing. FCCC står for Foreign Correspondents Club of China.

Siden New York Times for 18 måneder siden skrev om, at daværende premier-minister Wen Jiabaos nære familie skulle have akkumuleret enorme rig-domme, har tre af avisens journalister fået afslag på forlængelse af deres opholds- og arbejds-tilladelse. Konsekvensen er, at de ikke kan arbejde som journalister i Kina og må forlade landet.

Avisen skrev om, at netop i perioden siden Wen Jiabao blev en del af selskabet af øverste politiske ledere i landet – først som vicepremierminister i 1998 og siden som premier-minister fra 2003 – har hans nærmeste familie oparbejdet en formue til en værdi af 2,7 milliarder dollars.

Hans da 90-årige mor skulle alene have oparbejdet en formue på 120 millioner dollars i 2007 – uvist hvordan. Hans anden og sidste periode som premierminister sluttede i 2013.

Hjemmesider blokeret
Det er almindeligt kendt, at Kina har strammet kursen over for udenlandske journalister. Ingen kan vide sig sikre på, om de får deres opholds- og arbejdsvisa forlænget.

New York Times har også fået sin hjemmeside blokeret i Kina og er ikke alene om at mærke presset. Nyhedsbureauet Bloomberg har på samme måde oplevet at få sin hjemmeside blokeret, siden bureauet offentliggjorde artikler i 2012 om den nuværende præsident Xi Jinpings økonomiske forhold.

Siden er der Vesten fremkommet beskyldninger imod Bloomberg om at holde kritiske artikler tilbage for at sikre sig fortsatte akkrediteringer og i det hele tage at kunne føre et bureau i Kina. Udover journalistik laver Bloomberg også økonomiske analyser.

Gert Holmgaard Nielsen

Tilbage til toppen

Om Gert Holmgaard Nielsen

Jeg er uddannet journalist samt exam.art. i østasiatiske studier. I dag underviser jeg i kinesisk på gymnasieniveau. I årene fra 2003 til 2009 var jeg korrespondent i Beijing for bl.a. DR Nyheder. Fra 1994 til 1996 studerede jeg kinesisk i Beijing, samtidig med at jeg arbejdede som freelancejournalist. Læs mere under menuerne "Kontakt og CV" samt "Om Kinakontoret" ovenfor til højre.
Dette indlæg blev udgivet i Kina generelt, Kinas ledere, Politik. Bogmærk permalinket.

Der er lukket for kommentarer.