Hu Jintaos korte kommentar omkring
menneskerettigheder er værd at huske
Nu kan det siges højt: Premierminister Wen Jiabao talte sidste år på CNN om nødvendigheden af demokrati i Kina, og præsident Hu Jintao taler nu om, at der endnu er meget at gøre i Kina med hensyn til menneskerettigheder.
Det er allerede en lille uges tid siden, at præsident Hu Jintao vendte hjem efter et højt profileret statsbesøg i USA. Der blev sagt mange pæne ord, der blev skålet og underskrevet kontrakter.
Præsident Barack Obama kunne udlægge det som, at der på den baggrund nu vil blive skabt i tusindvis af nye amerikanske jobs, og præsident Hu Jintao kunne vise befolkningen derhjemme, at Kina nu for alvor spiser kirsebær med de store.
Presset til en kommentar
For at nå så langt, måtte Hu dog indvilge i at deltage i en pressekonference sammen med Barack Obama. Hu var på udebane, så det var naturligvis umuligt at undgå spørgsmålet om menneskerettigheder.
Ganske vist lod den kinesiske præsident i første omgang som om, at han ikke hørte det, men da de amerikanske journalister pressede på for at få et svar, leverede han en bemærkelsesværdig indrømmelse i en afsluttende bisætning:
‘Kina er et udviklingsland med en enorm befolkning og også
et udviklingsland midt i en afgørende reformproces. Kina har
stadig mange udfordringer med hensyn til den økonomiske og
sociale udvikling, og der er stadig meget at gøre i Kina i forhold
til menneskerettighederne.’
Udtalelsen kan findes på Youtube, men den kan ikke lægges på siden her. ‘Indlejring er deaktiveret efter anmodning’ lyder forklaringen. Men kan indslaget ikke indlejres, så ligger det dog fortsat på Youtube, hvor du kan høre Hu Jintaos indrømmelse på tidskode 5:05 (jeg beklager den forudgående reklame; den kan jeg ikke fjerne).
Et skridt fremad
Så nu kan de kinesiske topledere sige det højt; i hvert fald når befinder sig i udlandet. Så langt så godt.
Et stort skridt for den kinesiske regering, et lille skridt for Kinas befolkning. For det er ikke i de kinesiske medier, at den slags udtalelser optræder. Men alene det, at ordene nu nu helt officielt kan høres komme ud af munden på kinesiske ledere, er værd at glæde sig over, selvom det i sig selv ikke er nogen som helst garanti for fremskridt med hensyn til menneskerettighederne.
Det er dog en åbning, som i varierende grad også giver plads til en vis udvikling på området – som man vil kunne forvisse sig om i min bog, Balancegang, der udkom for mindre end et år siden.
Menneskerettigheder som politisk pligtstof
En anden ting er, at menneskerettighederne ikke længere synes at være af afgørende vigtighed for Vestens forhold til Kina. Som det også fremgår af ovenstående Youtube-indslag, var det også for Obama en udfordrende balancegang at svare på den amerikanske journalists spørgsmål om Kinas forhold til menneskerettighederne.
Blandt vestlige politikere nævnes menneskerettighederne i Kina hovedsageligt for at tækkes den vestlige offentlighed. De er blevet politisk pligtstof for vestlige politikere så at sige; et skær, der skal sejles udenom på langfarten mod politiske aftaler og vigtige handelskontrakter.
Alligevel: Kort, som Hu Jintaos kommentar var, så er den dog værd at huske for fremtiden. Den kan måske bruges til noget engang.
Modtageren af Nobels Fredspris 2009, Barack Obama, modtager Hu Jintao,
præsident i det land, hvor modtageren af Nobels Fredspris 2010 sidder fængslet,
blandt andet fordi han ønsker sig flerpartistyre. Så enkelt og så kompliceret er det.
Gert Holmgaard Nielsen