Parlamentet samles i jasminens skygge IV

Wen Jiabao fastholder Kinas
behov for politiske reformer

Wen Jiabao gjorde en dyd ud af at understrege sin holdning, at Kina har brug for politiske reformer. Beijing, 2007. (Arkivfoto: Gert Holmgaard Nielsen)

Kinas premierminister Wen Jiabao greb i dag lejligheden til med syvtommersøm at slå fast, at Kina har brug for politiske reformer.

“Uden politisk omstrukturering vil det ikke lykkes med den økonomiske omstrukturering, og vi kan risikere at tabe det, vi har opnået,” sagde han på sit årlige pressemøde i dag. Pressemødet markerer traditionelt afslutningen på det kinesiske parlaments årlige samling i Folkets Store Hal ved Den Himmelske Freds Plads.

Det er en stor begivenhed i de kinesiske medier, for Wen Jiabao stiller ellers ikke op til interviews i kinesisk tv, og blandt andet derfor bliver pressemødet sendt direkte i både tv og radio.

Dermed undsiger Wen Jiabao nu direkte, bevidst og helt offentligt parlamentets formand Wu Bangguo, som i sidste uge understregede, at alle opnåede resultater vil være tabt, hvis ikke regeringen holder fast i det nuværende system.

Klar tale skaber usikkerhed
Premierministeren understregede på pressemødet, at Kinas situation ikke kan sammenlignes med situationen i de mellemøstlige lande, hvor Jasminrevolutionen raser. Det gjorde han uden at nævne landene ved navn og uden at tage ordet “Jasminrevolution” i sin mund. Med hensyn til de politiske reformer lagde han vægt på, at de må komme gradvist og under Kinas Kommunistpartis ledelse, men han satte samtidig en tyk streg under, at den almene kineser bør have ret til at udtrykke sin kritik af regeringen.

“Hvis vi skal kunne tage os af befolkningens problemer, så må vi tillade befolkningen at rådgive og kritisere regeringen,” sagde han på pressemødet, som altså kunne ses og høres direkte af Kinas hundredvis af millioner af tv-seerere og radiolyttere.

Wen Jiabao arrangerede tidligt på året et stærkt mediedækket møde med
otte almindelige borgere, som ville klage over det offentlige. Mange
stiller sig tvivlende over for Wens reelle intentioner: Vil han virkelig
reformere, eller ønsker han kun at redde sig et godt eftermæle? (
NTDTV)

Men selvom Wen Jiabaos tale er klar, og selvom den i virkeligheden ligger i fin forlængelse af den politik, som han og Hu Jintao lagde ud med helt fra dengang, da de startede som henholdsvis premierminister og præsident, så er mange fortsat usikre på, hvad han virkelig vil.

I 1989 syntes Wens politiske karriere at være færdig, da han i maj det år sås sammen med den daværende premierminister, Zhao Ziyang, som var taget ind på Den Himmelske Freds Plads for udtrykke sin sympati for demonstranterne dér. Umiddelbart efter blev Zhao sat i husarrest, og der sad han, til han døde i januar 2005.

Wen bryder et kardinalprincip
Wens politiske sympatier til trods overlevede han politisk, og han formåede endda at blive premierminister i 2003. I 2013 skal han ifølge forfatningen træde tilbage. Han har to år endnu. Er det kun for at polere sit eftermæle, at han på denne måde offentligt udmaler uenighed i regeringen?

Det var uenighed i regeringen, som gjorde, at demonstrationerne på Den Himmelske Freds Plads i 1989 kunne forløbe over halvanden måned og eskalere i den grad, som de gjorde. Siden har Kinas Kommunistparti gjort en dyd ud af at fremstå i offentligheden som et parti i harmoni med sig selv. På den led er Wen Jiabaos insisteren på at tale om politiske reformer i høj grad bemærkelsesværdig.

Gert Holmgaard Nielsen

Tilbage til toppen

Om Gert Holmgaard Nielsen

Jeg er uddannet journalist samt exam.art. i østasiatiske studier. I dag underviser jeg i kinesisk på gymnasieniveau. I årene fra 2003 til 2009 var jeg korrespondent i Beijing for bl.a. DR Nyheder. Fra 1994 til 1996 studerede jeg kinesisk i Beijing, samtidig med at jeg arbejdede som freelancejournalist. Læs mere under menuerne "Kontakt og CV" samt "Om Kinakontoret" ovenfor til højre.
Dette indlæg blev udgivet i Demokrati, Kinas ledere, Menneskerettigheder, Politik. Bogmærk permalinket.

Der er lukket for kommentarer.