Provokunstner løsladt

Ai Weiwei på fri fod men fortsat
sigtet for skatteunddragelse

Ai Weiwei er ikke overraskende tavs efter sin løsladelse. Han har stadig myndighedernes fulde opmærksomhed. (Foto: Ai Weiwei)

Kinas fremmeste provokunstner, Ai Weiwei er sat på fri fod efter 81 dages tilbageholdelse af politiet. Han er ifølge det kinesiske nyhedsbureau Xinhua løsladt “under hensyn til det det faktum, at Ai har forsikret, at han er villig til at betale den skat, han har unddraget sig.”

Ikke overraskende er Ai Weiwei selv tavs, og ingen medier har kunnet komme i kontakt med hans kone, Lu Qing, for at få en kommentar.

Juraprofessor ved New York University Jerome Cohen siger til South China Morning Post, at en løsladelse som denne er en typisk måde for myndighederne at redde ansigt i bestræbelserne for at få en ende på kontroversielle sager, som det kan være i deres interesse at få lagt bag sig. ”Ofte når man frem til et kompromis i forhandling med den mistænkte,” siger han.

Efterforskningen i Ais sag kan fortsætte i op til et år endnu, men det er også muligt, at den lige så stille bliver afgjort mellem parterne i et forlig.

Ai Weiwei tavs
Jerome Cohen er ikke i tvivl om, at dels det internationale pres og dels Ai Weiweis egne personlige kontakter har været med til at sikre den udgang, som sagen foreløbig har fået. Det er usædvanligt i betragtning af, at Ai Weiwei i sin kunst og i sine kommentarer til alverdens medier så åbenlyst har kritiseret den kinesiske regering.

P.t. kan Ai bevæge sig frit lokalt, hvor han bor. Men ifølge South China Morning Post skal han have tilladelse, hvis han ønsker at rejse andre steder hen – både inden for og uden for Kina. Cohen siger, at ofte bliver efterforskningen lige så stille skrinlagt, hvis den mistænkte holder sig i ro.

Gert Holmgaard Nielsen

Tilbage til toppen

Om Gert Holmgaard Nielsen

Jeg er uddannet journalist samt exam.art. i østasiatiske studier. I dag underviser jeg i kinesisk på gymnasieniveau. I årene fra 2003 til 2009 var jeg korrespondent i Beijing for bl.a. DR Nyheder. Fra 1994 til 1996 studerede jeg kinesisk i Beijing, samtidig med at jeg arbejdede som freelancejournalist. Læs mere under menuerne "Kontakt og CV" samt "Om Kinakontoret" ovenfor til højre.
Dette indlæg blev udgivet i Ai Weiwei, Menneskerettigheder, Politik. Bogmærk permalinket.

Der er lukket for kommentarer.