Stuntstjerne på slap line

Jackie Chan opfordrer alle kinesere til kun at tale godt om deres fædreland

Jackie Chan har længe arbejdet aktivt med national propaganda både inden for og uden for Kinas grænser. Han står helt og fuldt bag regeringen i Beijing. (Foto: Georges Biard)

Kinesere bør kun kritisere Kina, når andre kinesere hører på. Kritik af Kina er ikke for udenlandske øren. Det mener den kinesiske film- og stuntmand Jackie Chan.

Og de problemer, som Kina tumler med, er vel ikke kun kendt i Kina? Hvad med Vesten? USA?

“Med hensyn til korruption, findes der så ikke korruption i hele verden?”

Sådan spurgte den kinesiske verdensstjerne retorisk i et interview på den Hongkong-baserede tv-station Phoenix (凤凰卫视, Fenghuang Weishi) i debat-programmet “Kling Klang Tre I Rampelyset” (en tilnærmelsesvis oversættelse af programnavnet 锵锵三人行, Qiangqiang San Ren Xing).

Det var allerede i medio december, at Jackie Chan var i studiet i Beijing. Det er dér, at programmet optages. Han og en anden gæst debatterede blandt andet korruption med værten Dou Wentao.

Men nu spreder Chans ganske korte meningsudveksling sig i de internationale medier, og den skaber debat. Her følger baggrunden:

Det er værten, Dou Wentao, som bringer USA på banen, efter Jackie Chans retoriske spørgsmål. Chan griber hurtigt bolden og målretter kritikken direkte mod amerikanerne:

“Det mest korrupte land i verden,” proklamerer han.

“Er det,” spørger Dou Wentao.

“Det er det da! Hvem har fået verden til at kollapse? Det var amerikanerne, der startede det!”

Kinesere bør rose Kina
Og så er det, at han bringer en meget udbredt holdning blandt kineserne til torvs: Kinesere bør ikke kritisere deres fædreland, når udlændinge hører på.

Dou Wentaos halvtimes debatprogram sendes hver dag med forskellige gæster, som
Wentao styrer fra sin plads i midten. Jackie Chans ytringer om Kina og korruption
fyldte mindre end halvandet minut, men giver nu genlyd i de amerikanske medier.

Jo, de kan sagtens gøre det, når det kun er andre kinesere, der lytter på, men aldrig når udlændinge er til stede. Dermed fyrer Jackie Chan op under en typisk nationalistisk kinesisk indstilling:

“Kina er blevet stærkt og rigt, og alle bruger Kina som syndebuk. Hvis ikke vi selv støtter vores eget land, hvem skulle så gøre det? Vi ved, at vores eget land har masser af problemer. Dem bør vi diskutere indbyrdes. Overfor alle andre, er vores land det bedste!

Når Jackie Chan demonstrerer kan han gøre det på film - her fra sin seneste "CZ12". Men demonstrationen er alvorligt ment. Filmen handler nemlig om at skaffe de kunstskatte tilbage, som Vestlige udbyttere stjal fra Kina i 1800-tallet. (Foto fra Jackie Chans hjemmeside).

Det sidste siger  han med eftertryk og en anklagende pegefinger.

Kontroversielle holdninger
I Vesten rettes der nu mange anklagende pegefingre mod Jackie Chan. Men det er ikke første gang, at den berømte Hong-kong-kineser begiver sig ud i politiske proklamationer af denne art. I december 2012 gav han udtryk for, at der bør laves restriktioner for demonstrationer i Hongkong:

“Hongkong er blevet til en by af demonstranter. Det er, hvad man siger ude omkring i verden, sagde han til lokal avis i Guangzhou (Kanton). Og han fortsatte: “Førhen var det Korea, nu er det Hongkong. De beklager sig over Kina, beklager sig over lederne, beklager sig over alting. Vi bør have regler for, hvilke emner man kan gå i demonstration for, og hvilke man ikke kan.”

Under et internationalt forum i Sanya i Sydkina i april 2009 – et forum, hvor også premierminister Wen Jiabao var til stede – sagde han han fra talerstolen:

“Jeg er ikke så sikker på, om det er godt at have frihed eller ej. Jeg er blevet tilbøjelig til at mene, at vi kinesere har brug for at blive styret. Hvis vi ikke bliver styret, så gør vi bare, hvad vi har lyst til.”

Jackie Chan er kendt for at stille op for at promovere sit fædreland. I forbindelse med forberedelserne til OL i Beijing i 2008 var han blandt de mest prominente kendisser, som reklamerede for Kina.

Han var en blandt rigtigt mange, som deltog i det verdensomspændende og meget kontroversielle fakkelløb, som mange steder blev forstyrret af aktivister, der protesterede imod Kinas forhold til menneskerettighederne. I den forbindelse sagde han truende: “Demonstranterne må hellere holde sig væk fra mig!”

Den meget fædrelandssmigrende film "CZ12" har generelt fået meget ringe anmeldelser. Den er i virkeligheden en politisk kommentar fra Jackie Chan.

Fædrelandssmigrende film
I sin seneste film, “CZ12″, går Jackie Chan linen ud i sin støtte til fædrelandet. Hans mission i filmen er at skaffe 12 stjålne bronzehoveder forestillende de 12 dyr i de kinesiske stjernetegn tilbage til Kina.

Broncehovederne forsvandt, efter at franskmændene og englænderne angreb og plyndrede et af kejserens overdådigste sommerpaladser uden for Beijing, Yuan Ming Yuan under den Anden Opiumskrig i 1860. Hovederne var en del af udsmykningen af et prangende springvand.

Disse bronzehoveder har tidligere givet anledning til internationale skærmydsler. De forsvandt virkelig efter den Anden Opiumskrig, men fem af hovederne er siden dukket op.

I april 2009 blev yderligere to sat til salg hos auktionshuset Christie’s og købt af en kineser, som herefter i protest nægtede at betale.

I filmen “CZ12″ går Jackie Chan på et tidspunkt på gaden for at protestere for at alle stjålne kinesiske kulturgenstande skal hjem til fædrelandet. Filmen er altså i virkeligheden en politisk kommentar fra den berømte filmmand, som på den måde slår tre fluer med et smæk: Han får talt godt om sit fædreland, han får mulighed demonstrere over for millioner af mennesker over hele verden – og så kan han oven i købet tjene penge på det.

Gert Holmgaard Nielsen

P.s.: “CZ12″ har fået sin titel fra broncehovederne. CZ står for Chinese Zodiac (kinesiske stjernetegn). 12 hentyder til årstallet 2012. Filmen havde premiere den 12/12 2012.

GN

Om Gert Holmgaard Nielsen

Jeg er uddannet journalist samt exam.art. i østasiatiske studier. I dag underviser jeg i kinesisk på gymnasieniveau. I årene fra 2003 til 2009 var jeg korrespondent i Beijing for bl.a. DR Nyheder. Fra 1994 til 1996 studerede jeg kinesisk i Beijing, samtidig med at jeg arbejdede som freelancejournalist. Læs mere under menuerne "Kontakt og CV" samt "Om Kinakontoret" ovenfor til højre.
Dette indlæg blev udgivet i Kina og verden, Politik, Samfund. Bogmærk permalinket.

Der er lukket for kommentarer.