Syv millioner i bøde

Zhang Yimou har alt for mange børn

Kinas kendteste filminstruktør, Zhang Yimou, må bøde for i strid med Kinas etbarnspolitik at have tre børn med sin hustru. Han har også børn fra tidligere forhold.

En af Kinas kendteste kunstnere, film-instruktøren Zhang Yimou, står til en bøde på syv millioner yuan  (cirka 6,2 millioner kroner) for at have overtrådt Kinas etbarnspolitik. Det meddeler officielle kinesiske medier.

Siden maj i år har Zhang Yimous over-trædelse været diskuteret i medierne, og der har været mange gæt på, hvor stor bøden ville blive.

Nu skriver officielle kinesiske medier, at bøden formentlig bliver på syv millioner yuan, og det er derfor meget sandsynligt, at det er det, som bliver enden på denne sag.

62-årige Zhang Yimou har to drenge og en pige med sin nuværende hustru Chen Ting. Børnene, som er født i henholdsvis 2001, 2004 og 2006, og forældrene var på det tids-punkt ikke engang var gift. Dette er kun med til at gøre overtrædelsen grovere. Zhang og Chen blev ikke gift før i 2011.

I dette nyhedsindslag på YouTube kan du se dele af Zhang Yimous
video-”tilståelse”som formentlig har været offentliggjort i de kinesiske medier.

Ifølge flere kilder på nettet har Zhang Yimou i alt syv børn. Foruden de tre med Chen Ting har han et med en tidligere partner samt tre med to formodede elskere. Det nægter Zhang Yimou i et åbent brev, som er offentliggjort på det officielle nyhedsbureau Xinhuas hjemmeside, skulle være tilfældet.

Undskyldning del af bødepakke
Zhang og hans nuværende partner har i løbet af det meste af i år været i forhandlinger med myndighederne om, hvordan straffen for overtrædelsen skal takseres. Det er almindeligt, at der gives en bøde, som står i forhold til overtrædernes indkomst.

Zhang Yimou (tv) ses her under indspilningen af "Flowers of War" fra 2011. Det er en filmfantasi om Nanjing-massakren med en amerikansk helt (Christian Bale, th) i front. Filmen fik blandede modtagelser.

En del af takseringen består uden tvivl af en officiel undskyldning, som Zhang Yimou har givet på nettet. Den kan ses i sin fulde længde på Hong Kong-avisen South China Morning Posts hjemmeside samt i et nyhedsindslag på YouTube (se ovenfor).

Denne slags officielle “tilståelser” er i Kina også til tider set på tv.

Zhang Yimou blev uddannet som fotograf i årene 1978-1982 på Beijing Filmakademi (北京电影学院), og hans navn bragede igennem i Vesten, da han lancerede filmen “Under den røde lygte” i 1991. Men han var allerede godt på vej i 1987, da han debuterede med den i Vesten noget mindre kendte “Red Sorghum”, som er baseret på en roman af Mo Yan, der modtog Nobels litteraturpris i 2013.

Modarbejde og samarbejde
Op igennem 1990′erne lavede Zhang Yimou en række film, som de kinesiske censur-myndigheder hver gang havde problemer med, og som hver gang havde succes især i Vesten.

Han kom særligt i censorernes søgelys i 1994, da han lavede “At leve”, som kommer ind på to af de mest politisk ømfindtlige perioder i nyere kinesisk historie: Det Store Spring Fremad og Kulturrevolutionen. Han fik ikke, som man kunne have frygtet, forbud mod at lave film, men han valgte at holde lav profil med den efterfølgende aldeles upolitiske film “Shanghai Triads”.

De kinesiske stjerneskuespillere Gong Li og Ge You fra en scene i "At Leve". Parret har mistet deres eneste søn under "Det Store Spring Fremad" og besøger hans grav.

Fra slutningen fa 1990′erne skiftede Zhang imidlertid spor. De efterfølgende film kunne ganske vist godt beskrive sociale problemer, men nu faldt de hver gang i tråd med myndighedernes behov og timing.

Det gode forhold mellem Zhang og de kinesiske myndigheder førte i sidste ende til, at han fik ansvaret for et af de største prestigeprojekter i Kina i nyere tid: Åbningsceremonien ved de Olympiske Lege i Beijing i 2008. Læs mere om Zhang Yimous film her (filmene er anført i alfabetisk orden efter instruktørernes efternavne).

Hvorfor Zhang Yimou kommer i søgelyset nu er et åbent spørgsmål. Det er ikke første gang, at der har været debat om kinesiske kendisser, som får flere børn end tilladt og bare betaler sig fra det. Kina er i øvrigt på nippet til at løsne op for reglerne i etbarns-politikken, så par, hvoraf den ene part er enebarn, kan få lov at få to børn.

Gert Holmgaard Nielsen

Tilbage til toppen

Om Gert Holmgaard Nielsen

Jeg er uddannet journalist samt exam.art. i østasiatiske studier. I dag underviser jeg i kinesisk på gymnasieniveau. I årene fra 2003 til 2009 var jeg korrespondent i Beijing for bl.a. DR Nyheder. Fra 1994 til 1996 studerede jeg kinesisk i Beijing, samtidig med at jeg arbejdede som freelancejournalist. Læs mere under menuerne "Kontakt og CV" samt "Om Kinakontoret" ovenfor til højre.
Dette indlæg blev udgivet i Kunst og kultur, Politik, Samfund. Bogmærk permalinket.

Der er lukket for kommentarer.