Buddhistisk demokrati

Dalai Lama går af som politisk leder

Dalai Lama forsøger at fremtidssikre eksil-tibetanernes kamp for at vende hjem igen. Frankfurt, 2009. (Foto: Yao Ning)

Tibetanernes landflygtige åndelige leder Dalai Lama overdrager nu sin politiske magt til sin eksilregerings kommende premierminister. Det meddelte han i dag i sin årlige tale, som holdes på årsdagen for den tibetanske opstand mod det kinesiske overherredømme i 1959. Han fortsætter på sin livstidspost som øverste religiøse leder.

Det tibetanske eksilparlament samles den 14. marts, netop som den kinesiske parlaments-samling er ved at slutte af. I Kina har regeringen insisteret på, at den kommende Dalai Lama fortsat skal findes ved at opspore hans reinkarnation, hvorimod Dalai Lama selv for få år siden såede tanken om, hvorvidt det var muligt at indføre en form for buddistisk demokrati.

Dalai Lama er helt klar over, at der skal handles nu, hvis eksiltibetanernes kamp for en dag at komme hjem og få indflydelse i deres såkaldte selvstyrende provins nogensinde skal krones med held. Der er trods alt grænser for hvor længe endnu, han kan holde til at rejse verden rundt og kæmpe denne ulige kamp.

En aldrende Dalai Lama
Selv bedyrer Dalai Lama, at han siden begyndelsen af 1960′erne hele tiden har haft for øje, at hans politiske magt skulle uddelegeres, som den nu vil blive. Men hans valg af tidspunkt er interessant. For det første er det tydeligt, at han nu er en ældre mand. Han er årgang 1935 og altså snart 76 år, og det er vigtigt for ham at sikre, at der vil være nogen tilbage med et skær af hans autoritet, når han en dag pludselig ikke er her mere.

Der vil ikke være tid for tibetanerne til at vente på, at en ny reinkarnation skal findes og oplæres. Den 15. Dalai Lama vil først være endeligt klar til at indtage sin religiøse førerrolle, når han er omkring 25 år.

Dalai Lama talte i dag fra den tibetanske eksilregerings hovedsæde i Dharamsala. Udover meddelelsen om, at han ville frasige sig sin politiske status, opfordrede han den kinesiske regering til at slække på jerngrebet over den på papiret autonome provins Tibet. “Sådanne tiltag underminerer enhed og stabilitet,” sagde han blandt andet om Kinas militære tilstedeværelse i provinsen. (Tibetansk uden tekstning).

En anden ting er, at Dalai Lamas reinkarnation vil blive fundet i Kina. Det vil de kinesiske myndigheder sørge for ifølge Forordning om Reinkarnation af Levende Buddhaer i Tibetansk Buddisme fra 2007 (link på kinesisk). I 1989 døde den 10. Panchen Lama (nummer to i det religiøse magthierarki efter Dalai Lama), og Dalai Lama udnævnte hans reinkarnation, den 11. Panchen Lama, i maj 1995.

Fremtidssikring af den tibetanske sag
Den udvalgte seksårige dreng forsvandt kort efter. Han er ikke blevet set siden, at han blev taget i såkaldt beskyttelsesforvaring af de kinesiske myndigheder, som derefter udpegede en ny dreng til at være Panchen Lama. Han er nu 21 år og næsten færdig med sin uddannelse, og når det engang bliver aktuelt, får han medansvar for at finde Dalai Lamas nye reinkarnation.

Derfor er det essentielt for Dalai Lama at sørge for, at der er en anden og valgbar figur, som kan træde i hans sted politisk, når han engang selv ikke er her mere. Det kan få stor betydning for tibetanerne på lang sigt.

Spørgsmålet er, hvor stor politisk betydning det får på kort sigt. En folkevalgt tibetansk leder vil under alle omstændigheder stå i skyggen af Dalai Lama, som har turneret verden rundt med sit fredsbudskab i mere end et halvt århundrede.

Men så kan den kommende nye premierminister jo bruge tiden på at få samling på de stridende tibetanske fraktioner, som Dalai Lama kun i kraft af sin særlige position har kunnet holde nogenlunde i ave. Og så skal han kunne noget, som Dalai Lama ikke har været i stand til: At få den kinesiske regering til at lytte og samarbejde.

Gert Holmgaard Nielsen

Tilbage til toppen

Om Gert Holmgaard Nielsen

Jeg er uddannet journalist samt exam.art. i østasiatiske studier. I dag underviser jeg i kinesisk på gymnasieniveau. I årene fra 2003 til 2009 var jeg korrespondent i Beijing for bl.a. DR Nyheder. Fra 1994 til 1996 studerede jeg kinesisk i Beijing, samtidig med at jeg arbejdede som freelancejournalist. Læs mere under menuerne "Kontakt og CV" samt "Om Kinakontoret" ovenfor til højre.
Dette indlæg blev udgivet i Menneskerettigheder, Politik, Tibet. Bogmærk permalinket.

Der er lukket for kommentarer.