To skridt frem eller ét tilbage?

Wen Jiabao vil have politiske reformer

Wen Jiabao lader til at presse på for politiske reformer mod slutningen af sin karriere. Om et år går han af. Beijing, 2007. (Foto: Gert Holmgaard Nielsen)

Premierminister Wen Jiabao har skruet op for retorikken. På sit direkte radio- og tv-transmitterede årlige pressemøde, som altid holdes umiddelbart efter afslutningen af parlamentets ligele des årlige samling, betonede han, at det er essentielt, at Kina indfører politiske reformer.

“Vi må arbejde videre med både økonomiske strukturreformer og politiske strukturreformer – specielt i vort partis og lands ledelsessystem”, sagde han.

Frygt for ny Kulturrevolution
Han kaldte det for en “meget vigtig opgave”, og sagde, at “uden en succesfuld politisk strukturreform er det umuligt for os helt at gennemføre en økonomisk strukturreform, og de fremskridt, som vi har gjort på området, kan gå tabt.

Dette ligger i tråd med, hvad Wen Jiabao tidligere har sagt om politiske reformer, men denne gang syntes han at betone sit budskab stærkere. Især da han tilføjede: ”Nye problemer, som er dukket op i Kinas samfund, vil ikke blive løst grundlæggende, og en historisk tragedie som Kulturrevolutionen vil kunne gentage sig.”

Udenlandske medier rapporterede, at premierministeren var synligt bevæget, men samtidig fortsætter kritikere med at beskylde ham for at lukke varm luft ud.

Revideret retsplejelov
Parlamentet, som nu går i hi i et år, før det samles igen, vedtog en revision af retsplejeloven. Det betyder blandt andet, at landets sikkerhedsmyndigheder får øgede beføjelser, så det ifølge kritikere bliver nemmere at tilbageholde dissidenter.

Revisionen skulle dog også sikre, at anholdte får en advokat. Det er ikke en ret, de hidtil har haft. Det er usikkert, hvad revisionen overordnet set vil kunne komme til at betyde.

Gert Holmgaard Nielsen

Tilbage til toppen

Om Gert Holmgaard Nielsen

Jeg er uddannet journalist samt exam.art. i østasiatiske studier. I dag underviser jeg i kinesisk på gymnasieniveau. I årene fra 2003 til 2009 var jeg korrespondent i Beijing for bl.a. DR Nyheder. Fra 1994 til 1996 studerede jeg kinesisk i Beijing, samtidig med at jeg arbejdede som freelancejournalist. Læs mere under menuerne "Kontakt og CV" samt "Om Kinakontoret" ovenfor til højre.
Dette indlæg blev udgivet i Menneskerettigheder, Politik, Samfund. Bogmærk permalinket.

Der er lukket for kommentarer.