Vidunderdrengen tabte

Bo Xilai er ude af det centrale magtspil

Bo Xilai har altid opført sig hjemmevant på den politiske scene. Han er søn af en gammel politisk veteran, Bo Yibo. Beijing, 2006. (Foto: Gert Holmgaard Nielsen)

Det kinesiske nyhedsbureau Xinhua slap i dag nyheden ud om, at Bo Xilai er fyret som generalsekretær for Kinas Kommunistparti i millionbyen Chongqing i Midtkina.

De seneste seks-syv år har Bo Xilai syntes som et mere og mere sikkert bud på et af de kommende medlemmer af Kinas Kommunistpartis stående komite – det politiske forum, hvor den egentlige politiske magt i Kina er samlet.

Men med den aktuelle fyreseddel synes det nu tværtimod sikkert, at det ikke sker. Forud for det kinesiske parlaments årlige samling, der sluttede i går, var der ellers noget, der tydede på, at han ville ride stormen af.

Den nye stående komite bliver udpeget til efteråret i forbindelse med Kinas Kommunist-partis generalforsamling. Den er første skridt i det kommende regeringsskifte. Samtidig vil vi efter al sandynlighed se Xi Jinping overtage posten som formand for Partiet efter Hu Jintao.

En kæp i hjulet
Prikken over Bo Xilais politiske karriere – medlemskabet af den stående komite – kom for alvor i fare, da en af hans tætte politiske medarbejdere, Chongqings viceborgmester Wang Lijun, pludselig søgte om asyl på USA’s konsulat samme sted. Det skete den 6. februar.

Bo Xilai tilhører den nye generation af kinesiske politikere, som møder pressen med løftet pande. Hans måde at tumle pressen på kunne virke næsten vestlig. Beijing, 2005. (Foto: Gert Holmgaard Nielsen)

Omstændighederne omkring Wang Lijuns forsøg på at flygte er stadig uklare for offentligehden, men det stod øjeblikkeligt klart, at Bo Xilais politiske fremtid stod på spil. Og nu ser det altså ud til, at den er tabt.

Wang Lijun slap ikke ud af landet. Han sidder derimod nu fængslet og venter på, at hans sag – hvad den så end helt præcist går ud på – skal gå videre.

Analytikere vurderer, at Bo Xilai nok ikke vil komme til at lide yderligere skade ved sagen – med mindre han vælger at slås for sit politiske liv. Han lader til at få lov til at sidde sin tid ud i politbureauet, og derefter får han formentlig en mere ceremoniel post.

Altid synlig
Det var i 2007, at han overtog posten som generalsekretær for den vigtige midtkinesiske by Chongqing. Det sås som et vigtigt skridt for ham, hvis han havde ambitioner om at nå den absolutte politiske elite – hvad der ikke var tvivl om, at han havde.

Umiddelbart før havde han fungeret som en meget synlig handelsminister, som ikke var bange for at tage handelskampene mod de vestlige lande. Tidligere endnu var han en markant borgmester i Dalian.

Gert Holmgaard Nielsen

Tilbage til toppen

Om Gert Holmgaard Nielsen

Jeg er uddannet journalist samt exam.art. i østasiatiske studier. I dag underviser jeg i kinesisk på gymnasieniveau. I årene fra 2003 til 2009 var jeg korrespondent i Beijing for bl.a. DR Nyheder. Fra 1994 til 1996 studerede jeg kinesisk i Beijing, samtidig med at jeg arbejdede som freelancejournalist. Læs mere under menuerne "Kontakt og CV" samt "Om Kinakontoret" ovenfor til højre.
Dette indlæg blev udgivet i Politik. Bogmærk permalinket.

Der er lukket for kommentarer.