Helle for væksten

Udkantsområdet Danmark

Uanset hvor rød eller blå Helle Thorning-Schmidts regering bliver, må hun forholde sig til udfordringen fra blandt andet BRIK. (Foto: Gert Holmgaard Nielsen)

“Eksporten til vores nabolande er vigtig. Men vi skal satse stærkere på de nye vækstlande i Asien og Latinamerika. Det er her, markederne vokser for alvor.”

Sådan lød det blandt andet, da Danmarks første kvindelige statsminister, Helle Thorning-Schmidt (S), holdt tale ved Folketingets åbning i dag.

Udsagnet dækker over en væsentlig erkendelse. Der er ingen vækst i vores nærmarkeder i Europa, og der er ingen vækst i USA. Der er i det hele taget ingen vækst i nogen af de lande, som vi plejer at omgås med. Men der er masser af vækst andre steder i verden, og hvis vi vil have gang i væksten herhjemme, så må vi vende os mod de verdenshjørner, hvor den findes – også selvom det kan synes at være langt væk og i fremmede og svært forståelige kulturer.

Det vil sige, at vi må vende os mod Brasilien, Rusland, Indien og Kina (BRIK), de såkaldte Next11-lande samt en række andre lande, som har vist sig i stand til at fastholde en markant og vedvarende vækst over længere tid.

Europa er ikke verdens centrum
Det er akkurat den pointe, som Axel Olesen og Henrik Skovby (henholdsvis fra NextNordic og Dalberg Group) lagde frem i en kronik i Berlingske forleden. Her tog de bladet fra munden og advarede om, at Danmark er i fare for at blive et udkantsområde i sig selv. Europa er ikke længere noget naturligt samlingspunkt for verdens interesse.

“Vi må indse, at væksten ligger uden for Europa,” skriver de og spørger og svarer selv: “Hvad skal Danmark leve af? Vækst. Derfor må vi søge uden for Europa, for det er jo ganske enkelt dér, markedsvæksten er.”

Vækst var et nøgleord i Socialdemokraternes valgkamp. Nu skal det indløses. (Foto: Gert Holmgaard Nielsen)

Det lader til, at det er en pointe, som Helle Thorning-Schmidt har taget til sig. Hun har arvet fire eksportambassadører fra den nu afgåede VK-regering – hvor partifællen Ritt Bjerregaard sidder på det væsentligste vækstland, Kina – og tiden må så vise, om hun forstår at bruge dem.

“Når verden ændrer sig, må dansk eksport følge med. Ellers mister vi velstand i Danmark,” sagde hun i sin tale til Folketinget i dag.

Ja, og så risikerer Danmark oven i købet at ende som et udkantsområde i Europa. Danmarks første kvindelige statsminister står derfor over for voldsomme udfordringer. Tillykke med jobbet, og på med vanten.

Gert Holmgaard Nielsen

Tilbage til toppen

Om Gert Holmgaard Nielsen

Jeg er uddannet journalist samt exam.art. i østasiatiske studier. I dag underviser jeg i kinesisk på gymnasieniveau. I årene fra 2003 til 2009 var jeg korrespondent i Beijing for bl.a. DR Nyheder. Fra 1994 til 1996 studerede jeg kinesisk i Beijing, samtidig med at jeg arbejdede som freelancejournalist. Læs mere under menuerne "Kontakt og CV" samt "Om Kinakontoret" ovenfor til højre.
Dette indlæg blev udgivet i Kina & Danmark, Politik, Samfund. Bogmærk permalinket.

Der er lukket for kommentarer.